RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Це може врятувати життя: як захиститися від небезпечного харчового ботулізму

Центр громадського здоров'я України повідомив, що останнім часом у країні збільшилася кількість випадків харчового ботулізму – серйозного захворювання, яке може призвести до смерті. В одному лише 2023 році захворіло 85 осіб, серед яких 4 дітей. П'ять випадків закінчилося летально.

Більшість випадків ботулізму (57,1%) стали результатом вживання консервованих продуктів, а решта пацієнтів їла в'ялену або сушену рибу, приготовану вдома.

Читайте також: Що робити при харчовому отруєнні і коли звертатися до лікаря.

Фото: Getty Images

Інкубаційний період цієї хвороби може тривати від 2 годин до 10 днів, зазвичай - 8-36 годин. Перші ознаки ботулізму включають загальну втомлюваність, слабкість, запаморочення, розмитість зору, сухість у роті, проблеми з ковтанням та мовленням. Можливі також блювання, діарея, запори, здуття. Стан може погіршитися, що проявляється у слабкості шиї та кінцівок.

Головний спосіб уникнути ботулізму – правильно готувати та зберігати їжу, оскільки бактерії Clostridium botulinum, що виробляють токсин, можуть рости у недостатньо термічно обробленій їжі.

Читайте також: Коронавірус "Дженні" зареєстрували в Україні: що про нього відомо.

"Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип'ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням потрібно прокип'ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока - від 37 до 100%", – каже Оксана Кошалко, завідувачка центру організації епіднагляду Центру громадського здоров'я.

Особливу увагу слід звертати на консервовані продукти (м'ясо, гриби, овочі), рибу (в'ялену, копчену, солону) та ковбасні вироби. Якщо консерви мають змінений вигляд, дивний смак або помітні пошкодження банок, їх потрібно викинути.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я