Сучасній людині в умовах хронічного стресу важко налагодити режим дня, який би підходив для спокійного і регулярного харчування. Дуже багато людей їдять на ходу, відволікаються, намагаються скоротити час їди, щоб більше встигати. За словами дієтолога та ендокринолога Катерини Толстікової, така звичка може бути дуже шкідливою для здоров'я.
Читайте також: Як харчуватися жінкам для підтримки гормонального здоров'я: поради лікаря.
У новому випуску YouTube-каналу "Здорова розмова" Толстікова пояснила, що проблеми з вагою через швидке вживання їжі пов'язані з лептином - гормоном жирової тканини, який також відповідає за почуття ситості.
"Кожна друга моя пацієнтка страждає на лептинорезистентність або підвищення рівня лептину. Вони скаржаться, що ніяк не можуть схуднути, що б не робили. Це такий цікавий гормон, який не працює від дієт, починає підвищуватися і давати проблеми. Коли людина сідає на обмеження, швидко їсть, вибирає 800-1200 ккал на день, він ще більше підвищується", – каже дієтолог.
За словами Толстікової, такого швидкого та бідного на поживні речовини харчування недостатньо для нутрієнтного (енергетичного) насичення організму.
Читайте також: Чи потрібно рахувати калорії, щоб схуднути: вчені назвали дієвий метод.
"Організм думає, що він у стресі, що його недогодовують. І при цьому людина швидко їсть, дуже мало їсть, або робить великі перерви між їдою, - пояснила лікарка. - Це такий гормон, який лікується лише режимом. Стабільне три-чотириразове харчування, щоб не було проміжків великих, і кожен прийом їжі - жувати 15-20 хвилин, не відволікаючись на YouTube".
Толстікова додала, що калорійність раціону має бути не 1200 ккал на день, а 1800-2000 ккал.