18 березня в Україні розпочався Великий піст, який триватиме 48 днів і закінчиться на Великдень (у 2024 році його відзначають 5 травня). У цей період прийнято відмовлятися від продуктів тваринного походження, і лише в деякі дні (з 26 по 28 квітня) можна їсти рибу. Але наскільки корисно дотримуватися такого суворого меню? Ось що про це сказано на сайті Міністерства охорони здоров'я України.
Читайте також: Традиційні страви пісного меню: що готувати без м'яса під час Великого посту.
Лікарі зазначили, що відмова від м'яса, особливо від ковбас, сардельок, копченостей та інших оброблених м'ясних продуктів, піде здоров'ю на користь. Також корисно буде збільшити кількість овочів у раціоні - вони багаті на вітаміни, клітковину, покращують роботу кишечника, стан судин, шкіри та імунітету. Але є обмеження, які підходять не всім.
За словами експертів, меню на Великий піст передбачає практично повну відмову від жирів, в яких є важливі для здоров'я вітаміни - А, Е, D, "хороший" холестерин (ліпопротеїди високої щільності), поліненасичені жирні омега-3 кислоти.
"Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію і більш вразливими стануть молекули тіла до атак вільних радикалів, - йдеться в публікації МОЗ. - Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі та мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушень утворення статевих гормонів".
Читайте також: Як приготувати пісний майонез - заправку для салатів, в рецепті якої немає яєць.
Щоб компенсувати нестачу вітамінів, під час Великого посту рекомендується їсти горіхи, насіння льону, гарбуза, соняшника.
Відмова від яєць - також не найкорисніше рішення, адже вони є комплексним джерелом білка та корисних жирів. Якщо ви не плануєте їсти яйця під час посту, в раціоні повинні бути соєві продукти, соняшникове і гарбузове насіння, шпинат, кукурудза.
Крупи – найпростіший вибір для пісного меню, але лікарі попереджають, що харчуватися одними кашами – не здоровий вибір. Гречану, перлову, пшоняну, вівсяну та інші крупи потрібно поєднувати з насінням, грибами, овочами та бобовими. Бобові - гарне джерело білка, їх можна додавати до салатів, робити паштети та намазки на бутерброди. Йдеться не тільки про квасолю, але також про сочевицю, нут, горох.