RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Гормон жіночого здоров'я: лікар розповіла, які продукти підвищують рівень естрогену

Естроген відповідає за багато аспектів жіночого гормонального здоров'я. Він регулює менструальний цикл, впливає сон, настрій, фізичний стан. Якщо естроген в організмі жінки знижений, може порушуватися регулярність менструацій, збільшуватися вага, погіршуватися стан шкіри, виникати припливи.

Для лікування естрогенної недостатності лікар може призначити гормональну терапію, але є й інші способи збільшити рівень естрогенних гормонів. На своєму YouTube-каналі гінекологиня Людмила Шупенюк розповіла, як це зробити за допомогою продуктів харчування та добавок.

Читайте також: Ендокринолог дала топ-5 порад для жіночого здоров'я: як покращити життя та самопочуття.

Фото: Getty Images

"На рівень естрогенного гормону впливає вживання фруктів, ягід та овочів. Естрогеноподібну дію мають горіхи і насіння, особливо льону, ягоди полуниці, журавлини, червоної та чорної смородина, яблука, персики, абрикоси. Також усі види капусти - брюссельська, білокачанна, броколі", - каже лікарка.

Естроген впливає на розвиток жіночих статевих ознак, тому Людмила Шупенюк прокоментувала міф, що якщо їсти багато капусти, груди стануть більшими. "Не знаю, скільки потрібно з'їсти капусти, щоби це сталося, але в капусті є фітоестрогени", - відповіла вона.

За словами лікарки, правильне харчування забезпечує жінкам нормальний рівень естрогенного гормону, а трансжири та велика кількість простих вуглеводів – шкодять.

Читайте також: Як жінкам полегшити свій стан у період менопаузи: поради лікаря.

"Щоб синтезувався естроген, всього має бути достатньо. Найпопулярніша добавка - лецитин, тому що він бере участь у виробленні багатьох статевих гормонів. Лецитин знаходиться в печінці, яйцях, морепродуктах, тому відмовлятися від них не потрібно. Вітамін D, безумовно, важливий, йогодефіцит може впливати на вироблення естрогенного гормону. Також нам необхідні вітамін Е та А, які називають вітамінами краси, а ще - магній, цинк, фосфор", - говорить гінеколог.

Експертка підкреслила, що естроген безпосередньо пов'язаний із серотоніном, гормоном щастя. Саме тому для гормональної системи жінки важливо все, що робить її щасливою та підвищує настрій.

"У жінки підвищується рівень естрогенів, коли її обіймають, роблять подарунки, коли вона співає і танцює, займається спортом, гарно одягається та посміхається собі у дзеркало. Це внутрішній "макіяж", коли жінка і виглядає, і почувається зовсім по-іншому. І найважливіше - закоханість", - підсумувала лікарка.

Дізнайтеся також, які обстеження жінки повинні регулярно проходити.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я