RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Слід змінити спосіб життя: лікарка порадила жінкам, як зменшити симптоми ПМС

Передменструальний синдром (ПМС) включає багато симптомів, які можуть сильно знижувати якість життя жінок. Серед них - підвищений апетит і переїдання, сонливість або безсоння, зниження пам'яті та працездатності, дратівливість, апатія, підвищена тривожність, набряки, біль у молочних залозах, біль і здуття живота, біль у суглобах, м'язах та попереку, загострення фонових захворювань.

Гінекологиня Богуслава Мединська в ефірі "Громадського радіо" порадила жінкам, як змінити спосіб життя, щоби симптоми ПМС були менш вираженими.

Читайте також: Як харчуватися жінкам для підтримки гормонального здоров'я: поради лікаря.

Фото: Getty Images

Боротьба зі стресом

За словами лікарки, стрес – один із головних факторів, які посилюють ПМС. "Якщо жінка живе в хронічному тяжкому стресі, як більшість із нас зараз, буде збільшуватися кількість пролактину. Одна з рекомендацій - вчитися жити в тих стресових умовах, менше на них реагувати", - каже Мединська.

Відмова від шкідливих звичок

Існує міцний зв'язок ПМС з курінням та вживанням алкоголю. Гінеколог попередила, що 200 мл вина щодня підвищують прояви ПМС до 50-60%. Те саме стосується і куріння, яке викликає короткочасну гіпоксію та посилює тяжкість передменструального синдрому.

Збалансоване харчування

Жінкам із ПМС лікарі рекомендують нормалізувати вагу та налагодити харчування. Харчуватися слід із достатньою кількістю білків, жирів та вуглеводів, відмовитися від фастфуду, солодої газованої води та смажених продуктів. Також перед менструацією слід менше вживати сіль, каву, чай, шоколад та інші продукти, які збільшують набряки, дратівливість та тривожність.

Читайте також: Лікарка дала топ-5 порад для жіночого здоров'я: як покращити життя та самопочуття.

Фізична активність

Нестача фізичної активності робить ПМС більш вираженим. Богуслава Мединська радить жінкам перед менструацією легкі фізичні навантаження: прогулянки, танці, йогу, пілатес, плавання. Від інтенсивних тренувань у тренажерному залі краще відмовитись, оскільки виснажлива фізична активність посилює симптоми ПМС.

Здоровий сон

При недосипанні в організмі виробляється гормон кортизол, який робить ПМС агресивнішим, а також сприяє збільшенню ваги. Лікарка радить дотримуватися гігієни сну, засипати в темному і тихому місці, при необхідності носити беруші та маску для сну. Також можуть бути призначені додаткові вітамінні комплекси, що покращують сон.

Вітаміни

Для лікування симптомів ПМС лікарі можуть підібрати різні вітаміни для жінок: вітамін Е, вітамін D, препарати кальцію, фолієву кислоту та магній, недостатність якого знижує стресостійкість. Можуть бути корисними і рослинні препарати на основі прутняку, який, згідно з українськими протоколами лікування ПМС, може знижувати рівень пролактину.

Дізнайтеся також, як гормони впливають на вагу і чи винні вони в зайвих кілограмах.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я