RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Які обстеження жінки мають проходити регулярно: обов'язкові огляди та аналізи

8 березня - Міжнародний жіночий день, і з нагоди свята портал доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" нагадав, які обстеження жінкам слід проводити регулярно. Про це інтернет-ресурсу розповіла гінеколог Оксана Негрич.

Огляди необхідні навіть тим жінкам, які почуваються добре. Це допоможе підтримувати здоров'я і, у разі будь-яких захворювань, виявити їх на ранніх стадіях і вчасно розпочати лікування.

Загальний аналіз крові – щороку. Повної картини він не дає, але за наявності захворювань допомагає вчасно побачити початок змін в організмі.

Аналіз на рівень холестерину та глюкози в крові – щороку.

Огляд у стоматолога – бажано раз на півроку, щоб регулярно проводити професійне чищення зубів.

Огляд у офтальмолога – раз на 2 роки за наявності скарг або після 40 років.

Огляд у дерматолога та дерматоскопія родимок – щороку.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Які обстеження потрібно пройти жінкам та чоловікам для профілактики раку.

Скринінг на рак товстої кишки – після 45 років рекомендується колоноскопія кожні 10 років.

Скринінг на остеопороз (порушення мінеральної щільності кісток) – щороку після 65 років.

Огляд у гінеколога – не рідше 1 разу на рік. При цьому ПАП-тест (цитологічне дослідження мазка із шийки матки) рекомендується кожні 3 роки для жінок 21-29 років; кожні 3-5 років для жінок 30-65 років. Тест на онкогенний ВПЛ (вірус папіломи людини) – кожні 3-5 років.

Скринінг на рак грудей – щомісяця самообстеження грудей, щорічне УЗД молочних залоз для жінок до 40 років. Щорічна мамографія з 45 до 54 років, з 55 до 70 років – раз на два роки.

Також лікар рекомендувала всім жінкам, які ведуть активне статеве життя, проходити щорічний скринінг на інфекційні захворювання – гонорею, хламідіоз, сифіліс, ВІЛ, гепатити В та С.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я