RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Що відбувається після переїдання: лікар попередив про небезпечні наслідки

Переїдання точно не входить до переліку звичок, які позитивно впливають на організм. Навпаки, це явище має безліч негативних ефектів, і детальніше про них розповів лікар-дієтолог Олег Швець.

"Якщо ви часто переїдаєте, у вас може виникнути захворювання, яке називається розладом переїдання. Це розлад харчової поведінки, що характеризується частими та періодичними епізодами переїдання. Часто воно пов’язане з емоціями, які людина намагається "заїсти". При підозрі на розлад харчової поведінки необхідно звернутися до психіатра чи психолога", - пояснює експерт на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Як визначити надлишкову вагу та до чого вона може призвести: ендокринолог дала відповідь.

Фото: facebook.com

Чому не слід переїдати: кілька вагомих причин

Що відбувається після переїдання:

  • шлунок розтягується більше нормального розміру, і це створює тиск на інші органи, спричинює біль або здуття живота;
  • травна система починає працювати інтенсивніше, і це порушує нормальний рівень ферментів і гормонів;
  • у шлунку виділяється більше кислоти, яка може просуватися вгору по стравоходу та викликати печію;
  • через ферментацію поживних речовин у кишечнику утворюється надлишок газів;
  • пришвидшується метаболізм, через що може виникнути піт, жар і запаморочення.

Серед довгострокових побічних ефектів регулярного переїдання також: ожиріння, хронічний розлад шлунку, погана якість сну, уповільнений метаболізм, запалення і навіть рак (через хронічний кислотний рефлюкс), високий кров'яний тиск і серцеві захворювання.

Як запобігти переїданню

Фахівець радить плануйте харчування та контролювати розміри порцій, які ви споживаєте. Кілька ключових рекомендацій від дієтолога:

  • додайте до свого меню продукти, які забезпечують тривалу ситість, наприклад, овочі, фрукти, зернові продукти, бобові та нежирне м’ясо.
  • Їжте повільно, бо вашому мозку може знадобитися близько 20 хвилин, щоб розпізнати відчуття ситості.
  • Відкушуйте невеликими шматочками та ретельно пережовуйте їжу. Будьте уважні під час трапези, уникайте перегляду телевізора чи інших відволікаючих факторів.
  • Не забувайте про фізичну активність. Пийте багато води, бо це допомагає контролювати голод. Намагайтеся керувати власним стресом.

Читайте на тему: Від депресії, деменції та тривоги: які продукти позитивно впливають на психічне здоров'я.

Як допомогти травленню

"Більшість із нас, напевно, колись з’їдали забагато улюбленої їжі, а потім жалкували про це. Якщо ви відчуваєте важкість, здуття і дискомфорт, не впадайте у відчай", - розповідає Швець.

Щоб допомогти травній системі:

  • розслабтеся. Не слід звинувачувати себе. Стрес може негативно позначитися на травленні, а відчуття провини призведе до ще більшого розладу.
  • Не лягайте спати після прийому їжі, оскільки це може провокувати шлунково-стравохідний рефлюкс і сповільнити травлення. Залишайтеся у вертикальному положенні протягом двох годин, поки їжа не залишить шлунок.
  • Вийдіть на прогулянку. Ходьба буде стимулювати травну систему та вирівняє рівень цукру в крові. Але уникайте інтенсивних фізичних вправ, бо це може спричинити приплив крові до ваших ніг або рук, а не до кишківника.
  • Випийте трохи води. Не пийте відразу багато, а робіть кілька ковтків протягом дня. Рідина допоможе організму вимити надлишок натрію та запобігти запорам.
  • Уникайте вживання газованих напоїв – вони ще більше викликають газоутворення та здуття.
  • Прийміть пробіотики (йогурт або інші їх джерела) допомагають травленню, а також полегшують печію після важких спожитих продуктів.
  • Не покладайтеся на ферменти підшлункової залози. Залоза продукує значно більше секрету, ніж потрібно для нормального перетравлення. Тому наслідки переїдання не пов’язані з недостатністю ферментів.

Як скинути вагу без шкоди для здоров'я: дізнайтесь поради, які знадобляться під час схуднення.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я