RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Як визначити надлишкову вагу та до чого вона може призвести: ендокринолог дала відповідь

Зайві кілограми часто стають причиною появи різних захворювань, зокрема, цукрового діабету 2 типу. Зрозуміти, що у людини проблеми з вагою не завжди можна лише за зовнішнім виглядом. Лікар-ендокринолог Євгенія Рогальська у підкасті Олександра Коляди розповіла, як визначити надлишкову вагу та до чого вона може призвести.

Щоб провести діагностику вдома, перше, що ви маєте зробити, за словами експертки, - виміряти об'єм своєї талії. Показник більше 75 см у жінок та більше 90 см у чоловіків може сигналізувати про проблему з інсуліном, інсулінорезистентністю та зайвою вагою.

Читайте також: Як уникнути цукрового діабету на фоні ожиріння: ендокринолог дала важливу пораду.

Фото: pixabay.com

Чому саме талія є показником здорового організму?

Лікарка пояснила, що саме в цій зоні накопичується вісцеральний жир – той, який відкладається переважно на внутрішніх органах. Саме накопичення цього жиру свідчить про наявність інсулінорезистентності та про те, що є підвищені ризики серцево-судинних захворювань, підвищення артеріального тиску тощо.

Ще один спосіб визначити, чи є у вас надмірна вага та ожиріння – вирахувати індекс маси тіла. ІМТ - це вага людини в кілограмах, розділена на квадрат зросту в метрах. Однак Рогальська каже, що ця формула має одну істотну помилку.

"Ми стикаємося з тим, що люди, наприклад, бодібілдери, які мають багато м'язової тканини і мало жирової тканини, вони не мають насправді ожиріння. Але у них цей індекс все одно буде підвищений, - пояснює лікарка. - І зараз медицина пропонує нам дуже багато досліджень, які дозволяють виміряти композиційний склад нашого тіла. Тобто, вимірювати кількість кісткової маси, м'язової тканини, жирової тканини, води".

"Тому що з одного боку є бодібілдери, які з купою м'язів і мало жиру, з іншого боку є так звані скініфети. Це люди, які візуально стрункі, у них за індексом маси тіла може бути навіть дефіцит ваги, але їхнє тіло складається не з м'язів, а з жиру. І це також є проблемою. Вони також мають підвищені ризики щодо захворювань, з якими стикаються люди з порушенням вуглеводного обміну", - додала ендокринолог.

Фото: instagram.com/rogalskaya_md

Наслідки надмірної ваги

За словами лікарки, переїдання, профіцит калорій, профіцит складних вуглеводів та недостатня кількість рухової активності здебільшого призводить до інсулінорезистентності. Цей стан може привести до цукрового діабету 2 типу.

Раніше дієтолог назвала "легкі" продукти, які можуть заважати схуднути.

Цікаві новини для вас:

Чи треба рахувати калорії, щоб схуднути: дослідники назвали більш дієвий метод.

Вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон та хот-доги.

Лікарка пояснила, чому жінкам важче контролювати цукровий діабет, ніж чоловікам.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я