RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Кілограми повертаються: лікар пояснила, чому вага коливається під час схуднення

Вживання здорової їжі не завжди призводить до втрати ваги, оскільки в гонитві за "ідеальною" фігурою люди часто припускаються помилок: голодують, неправильно готують їжу, роблять часті перекуси замість повноцінних порцій. Ендокринолог Юлія Кривов'яз розповіла, чому вага не знижується лінійно і може збільшуватися під час схуднення.

"Вага ніколи не втрачається лінійно. Йде зниження ваги, потім вона може зупинитися, може додатись 1-2 кг, і далі піде зниження, - пише лікар у своєму Instagram-блозі. - Головне - зрозуміти, що може дати набір ваги на 1-2 кг та спокійно на це реагувати".

Фото: Getty Images

Ендокринолог виділила кілька причин збільшення ваги під час схуднення.

1. Менструальний цикл. Під час ПМС (передменструального синдрому) відбувається затримка рідини в організмі. Через набряки ваги можуть показати +2 кг, тому зважуватися потрібно з урахуванням фази циклу, після закінчення менструації.

Читайте на тему: Як проявляється ПМС і чи можна його вилікувати.

2. Харчування. Солона їжа або пізні вечері можуть призвести до набряків і, як наслідок, збільшення ваги вранці.

3. Сезон та температура. Враховуйте, скільки рідини ви п'єте і яка її кількість непомітно йде (або залишається) разом із потом.

4. Стрес. Через хронічний стрес також нерідко відбувається затримка рідини, а вага може зупинитися чи збільшитися.

5. Виснажливі щоденні тренування. Такий режим може призвести і до затримки рідини, і до збільшення м'язової маси. У цьому випадку жирова тканина зменшуватиметься, а м'язова – зростатиме. Ваги будуть показувати однакові цифри, тому корисно стежити за об'ємами.

Читайте на тему: Як гормони впливають на вагу і чи винні вони в зайвих кілограмах.

Фото: Getty Images

Кривов'яз дала пораду жінкам, які хочуть схуднути і переживають через свою вагу.

“Займатися фізичною активністю треба, і користі для організму від цього дійсного багато, - пише лікар. - Жорсткі радикальні дієти не дають користі, тому що за ними йдуть зриви. Ці крайнощі, злість на себе, свій організм, ведуть у нікуди. Знаєте, коли починають скидати вагу? Коли відпустили напругу, не чекають результату, їдять без дієт, але з розумом, і займаються фізичною активністю із задоволенням".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я