RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Не закладаються генетично: стоматолог розвінчала міф про погані зуби

Здоров'я зубів чимало людей звикли вважати спадковим: якщо у батьків були погані зуби, значить і дитина неодмінно зіштовхнеться з карієсом. Стоматолог та медичний блогер Леся Шеренговська зі Львова пояснила, чому це небезпечний міф, який може зашкодити.

На своїй сторінці в Instagram лікар розповіла, що карієс у дітей не пов'язаний зі спадковістю, і розвиток карієсогенних бактерій, таких як стрептококи, насамперед є результатом впливу навколишнього середовища.

Фото: https://www.instagram.com/lesia_sher/

"Основними факторами, що викликають карієс, є не генетичні, а саме недостатня гігієна, порушення харчування, надлишок вуглеводів у раціоні, особливо вночі", - пише вона.

При цьому є деякі параметри, які дійсно закладаються генетично:

  • Прикус, тобто положення щелеп та співвідношення між ними.
  • Кількість зубів, наприклад, адентія (відсутність одного або декількох зубів) або гіпердентія (зайві або надкомплектні зуби).
  • Форма, розмір та колір зубів.
  • Особливості структури зубів.

"Погані зуби не закладаються генетично, - підкреслює доктор Шеренговська. - Вони такими стають через ряд факторів. Це і гігієна, і харчування, і погана засвоюваність тих чи інших мікро-і макроелементів. Тому, будь ласка, залиште бідну генетику і добре дбайте про зуби дітей".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я