RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Що робити, якщо вкусив кліщ: алгоритм дій і головні заборони

З настанням тепла активізуються кліщі. Найбільшу небезпеку вони становлять у період із квітня по жовтень. Щоб захиститися від їхнього укусу, перед походом до лісу чи парку слід одягати одяг з довгими рукавами та штанинами, користуватися репелентами. Але якщо кліщу вдалося дістатися до вашої шкіри, слід його правильно позбутися. Алгоритм дій у таких ситуаціях опублікував Центр громадського здоров'я України.

Читайте також: Пінцетом, ниткою та милом: лікар назвала 3 способи витягнути кліща в домашніх умовах.

Фото: maxpixel.net

Як правило, дорослих кліщів люди помічають на тілі через 2-3 дні після укусу, коли вони збільшуються в розмірах, а на місці укусу з'являється свербіж, припухлість або почервоніння.

Якщо у вас є можливість, відразу зверніться до травмпункту, де кліща витягнуть професійно. У разі, коли лікаря поруч немає, видалити паразита можна самостійно.

У звичайних та ветеринарних аптеках продаються спеціальні інструменти для видалення кліщів. З їх допомогою кліща акуратно розгойдують, а потім повільно викручують у будь-якому напрямку. Зробити це можна руками. Оберніть пальці бинтом або марлевою серветкою, після чого повільно та без ривків витягніть кліща.

Читайте також: Не завжди інфікує: лікар уточнила, коли укус кліща буває небезпечним.

Кліща слід видаляти зі шкіри з хоботком. Якщо хоботок залишився всередині ранки, лікар допоможе дістати його стерильною голкою.

Головні заборони при видаленні кліща - різке висмикування, заливання соняшниковою олією або спиртом, сильний тиск на зовнішню частину його тіла.

"Після видалення кліща місце укусу промивають антисептиком (наприклад, хлоргексидином), а руки миють з милом. Також спостерігайте за своїм самопочуттям, температурою тіла і місцем укусу. Якщо навколо ранки з'явилася червона пляма, яка збільшується в розмірах, зверніться до лікаря-інфекціоніста" , - це може бути одним із симптомів хвороби Лайма.

Раніше лікарка розповіла, де в Україні є ризик заразитися кліщовим енцефалітом.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: кліщі