RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Лікар розповіла, де в Україні є ризик заразитися кліщовим енцефалітом

В Україні кліщів здебільшого пов'язують із загрозою хвороби Лайма – бактеріальної інфекції, яка вражає нервову систему, опорно-руховий апарат та серце. Також багато хто чув про кліщовий енцефаліт, якого бояться через важкі неврологічні ускладнення. Педіатр та медичний блогер Даша Власенко докладніше розповіла про ризики цього захворювання та способи його профілактики.

"Кліщовий енцефаліт - вірусне інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему і трапляється в багатьох країнах Європи та Азії, - пише лікар в Instagram. - В Україні місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються щороку - переважно на Волині".

Волинь – регіон України, де є ризик зараження кліщовим енцефалітом. Фото: Google

Серед інших регіонів України, де є ризик заразитися кліщовим енцефалітом – Львівська, Одеська області та Крим.

Вірус передається через укуси інфікованих кліщів та вживання непастеризованих молокопродуктів. Він включає три підтипи: європейський, далекосхідний та сибірський. Європейський підтип асоціюється з легшим перебігом хвороби: рівень смертності становить 0,5-2%, а тяжкі неврологічні наслідки розвиваються у 10% пацієнтів.

Фото: Getty Images

Симптоми кліщового енцефаліту

Приблизно ⅔ випадків кліщового енцефаліту у людей проходять безсимптомно. Якщо захворювання проявляється, воно зазвичай має дві фази.

Перша фаза захворювання триває 2-10 днів і проявляється підвищенням температури до 40 градусів, втомою, головним болем, болем у м'язах, нудотою. Друга фаза триває 1-33 дні. Її характеризує менінгіт (запалення оболонки головного та спинного мозку) та енцефаліт (запалення головного мозку).

Специфічного лікування кліщового енцефаліту не існує, але вберегтися можна за допомогою вакцини.

"Зараз в Україні доступна вакцина від кліщового енцефаліту Тіковак у 2 дози для дорослих і дітей, - розповіла Даша Власенко. - Також для профілактики слід використовувати засоби від кліщів, носити захисний одяг з довгими рукавами, довгі штани, заправлені в шкарпетки, оглядати тіло на наявність кліщів після прогулянок на свіжому повітрі, уникати вживання непастеризованих молокопродуктів".

Лікар попередила, що у групі ризику – люди, які відпочивають чи працюють на природі, ловлять рибу, збирають гриби та ягоди, займаються лісовим господарством чи військовою підготовкою. Саме їм слід насамперед задуматися про щеплення.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я