RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Як захиститися від комах влітку і чим прибрати біль і свербіж від укусу

Влітку люди часто зустрічаються з укусами комах і павукоподібних, і йдеться не тільки про комарів або іксодових кліщів, які переносять хворобу Лайма. Укус мошки, мухи, ґедзя або мурахи також може спричинити болючу реакцію.

Сімейний лікар Аліна Волківська в Instagram розповіла, як надати першу допомогу та захиститися від комах у теплі місяці.

Фото: Getty Images

Якщо вжалила бджола

Лікар Волківська радить обережно видалити жало бджоли за допомогою пластикової картки, нігтя чи пінцету. "Постарайтеся не роздавити пухирець, який знаходиться зверху, оскільки там отрута. Промийте місце укусу водою, прикладіть холод на 10-20 хвилин. Якщо берете щось із морозилки - загорніть його в тканину", - каже вона.

Щоб уникнути алергічної реакції, можна прийняти антигістамінний препарат 2 покоління - лоратадин, цетиризин. Місцево використовують 1% гідрокортизонову мазь, при больовому синдромі – нурофен або парацетамол.

Оси не залишають у ранці жало, та їхні "укуси" обробляють аналогічно.

Якщо вкусив комар, мошка, ґедзь, мураха

Промийте місце укусу прохолодною водою з милом, додайте холод на 10-20 хвилин. Місцево можна використовувати протисвербіжні засоби на основі каламіну, креми на основі оксиду цинку. Можна використовувати антигістамінні місцеві гелі та содовий розчин на місце укусу (1 чайна ложка соди на склянку води).

"Якщо укусів комах багато, може знадобитися використання антигістамінних препаратів у формі таблеток, сиропів, крапель: лоратадин, цетиризин, місцеві гормональні засоби (1% мазь гідрокортизону, топічний стероїд)", - говорить лікар.

Якщо приєдналася бактеріальна інфекція і на місці укусу з'явилася жовта скоринка, гній, ранка стала мокнучою, допускається використання місцевих антибактеріальних засобів на основі мупіроцину.

Якщо місце укусу сильно болить, можна використовувати ібупрофен чи парацетамол.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Сімейний лікар Вінниця (@dr.volkivska__alina)

Як запобігти укусам комах

  • Якщо біля вас літає невідомий об'єкт, що дзижчить, не панікуйте, не бігайте і не махайте руками.
  • На вулиці та вдома напої намагайтеся пити з прозорих ємностей, будьте уважні, коли їсте фрукти чи солодощі.
  • Використовуйте репеленти - засоби, які відганяють кусаючих комах, але не жалячих. Вони бувають у формі аерозолю, спрею, крему, лосьйону, гелю.
  • Вдома встановіть на вікна та двері москітні сітки, використовуйте фумігатори.
  • На природі носіть одяг, який закриває руки та ноги, головні убори.
  • Біля будинку намагайтеся не тримати ємностей із застояною водою: там розмножуються комарі.
  • Пам'ятайте, що ароматизоване мило, парфуми та засоби для волосся можуть привабити комах – так само, як і одяг яскравих кольорів.

Як проявляється алергія на укус комахи

"Більшість укусів комах сверблять протягом 3-5 днів, почервоніння сходить за 3-4 дні, припухлість може залишатися до 10 днів, - пояснила Аліна Волківська. - Алергічні реакції можуть бути небезпечними - набряк Квінке, анафілаксія. Якщо виникає за межами укусу почервоніння, висип, з'являється набряк губ, повік, утруднення дихання, ковтання, запаморочення, втрата свідомості - обов'язково викликайте 103 і надавайте першу допомогу. Якщо набряк Квінке - використовуйте дексаметазон, якщо анафілаксія - епіпен або адреналін. Ці препарати мають бути для першої допомоги обов'язково".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я