RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Що робити, якщо вкусив кліщ: лікар дала 10 важливих порад

Іксодові кліщі є небезпечними переносниками бореліозу (хвороби Лайма) та енцефаліту, а в теплу пору року з ними зустрічається чимало людей. Раніше інфекціоніст розповідала, як уберегтися від паразитів, а тепер невролог та педіатр Ірина Платонова поділилася алгоритмом дій при укусі кліща.

У Instagram лікар виділила 10 порад, які потрібно слідувати, якщо ви виявили на тілі кліща.

Фото: https://www.instagram.com/dr_iryna_/

1. Не панікуйте.

2. Ретельно вимийте руки з милом, обробіть місце укусу антисептиком, витягніть кліща за допомогою пінцету обертальними рухами. Важливо витягнути кліща повністю, не залишаючи в місці укусу голівку.

3. Якщо самостійно витягнути кліща не виходить, зверніться до найближчих травмпунктів.

4. Видаливши кліща, обробіть місце укусу антисептиком.

5. Кліща утилізуйте.

6. Спостерігайте за місцем укусу протягом 1 місяця. Характерні ознаки хвороби Лайма – круглі плями навколо укусу.

Фото: https://www.instagram.com/dr_iryna_/

Фото: https://www.instagram.com/dr_iryna_/

7. Якщо кліщ перебував на тілі більше 24 годин, для профілактики слід прийняти антибіотик за призначенням лікаря (зазвичай це доксициклін).

8. Носити кліща в лабораторію для аналізу не потрібно: Україна не належить до ендемічної зони вірусу кліщового енцефаліту.

9. Якщо кліщ перебував на тілі більше доби, через 3 тижні можна здати аналіз на імуноглобуліни М (IgM) до лайм-бореліозу (імуноглобуліни G здавати не потрібно). У разі позитивного результату прийняти антибіотик за рецептом сімейного лікаря. Безсимптомно хвороба Лайма протікає у 5% випадків.

10. Спостерігайте за загальним станом здоров'я протягом місяця. Якщо протягом цього часу з'явився головний біль, біль у м'язах та суглобах, ломота в тілі, почервоніння у місці укусу, зверніться до сімейного лікаря для погодження подальшого лікування.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: