RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Як уберегтися від укусів кліщів та хвороби Лайма: поради інфекціоніста

З потеплінням в Україні активізувалися кліщі, укуси яких загрожують енцефалітом та бореліозом, також відомим як хвороба Лайма. Інфекціоністка та медична блогерка Олена Луцька розповіла, як уберегтися від укусів кліщів та вчасно розпізнати небезпечне захворювання.

У своєму Instagram лікарка написала, що потрібно знати про кліщів. Так, на прогулянки слід одягати закритий одяг та взуття, використовувати репеленти та кожні дві години оглядати себе та один одного. Зробити це слід і після повернення додому.

Фото: maxpixel.net

"Це важливо, адже на ризик передачі хвороби Лайма впливає час експозиції - те, скільки кліщ провів на тілі, - пояснила лікарка. - Саме тому потрібно ретельно оглядати тіло, а якщо знайшли шкідника, одразу його видаляти. Після видалення руки помийте, а ранку обробіть антисептиком".

За словами інфекціоністки, якщо кліщ пробув на тілі більше доби та добре наповнився кров'ю, у перші 72 години варто прийняти антибіотик доксициклін для профілактики.

"Спостерігайте за тим, кого вкусили, протягом місяця. Симптоми хвороби Лайма: округла пляма в місці укусу, біль у м'язах та суглобах, головний біль, температура без причини. Якщо щось помітили, йдіть до лікаря. За необхідності лікар призначить обстеження, - пише Луцька. - Але якщо діагноз зрозумілий і без обстежень, наприклад, є характерна пляма, аналіз робити не потрібно. Потрібно призначати лікування антибіотиками".

Вакцини від хвороби Лайма поки що не існує, але лікарка рекомендувала зробити щеплення від кліщового енцефаліту. Це є актуальним для тих, хто знаходиться в ендемічних районах.

"Йдеться про такі регіони, як гори в Карпатах, Австрії, Німеччині, Італії, Польщі, Угорщині, Чехії, Словаччині, Фінляндії, Швейцарії, країнах Балтії, - пояснила Луцька. - Дітей теж можна прищепити - з 12 місяців".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: