RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чому не треба поспішати з патріотичним татуюванням під час війни: лікарка дала відповідь

На тлі повномасштабного вторгнення російських військ Україну накрила хвиля патріотичного піднесення. Люди масово починають робити татуювання з українською символікою, предметами або фразами, що стали символами цієї війни. Лікарка-анестезіолог Дарія Сімчук радить утриматися від тату у воєнний час та пояснила чому.

"Найпоширенішим тяжким фізичним ушкодженням під час бойових є політравма. Це коли існує одночасно безліч уражень тіла людини: рани, забої, переломи, травматичні ампутації. Перше питання у будь якого лікаря при доставці такого пацієнта до лікарні буде: "яка крововтрата?" І так, відновлення об‘єму крові починається з її переливання. Далі логіка: війна - масові жертви - багато політравми - треба багато крові - треба здавати кров", - пояснила вона в Instagram.

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

За її словами, донорами крові у більшості випадків можуть бути молоді люди, а культура тату поширена саме серед цієї групи населення.

За правилами донорства після нанесення татуювання людина не може здавати кров протягом півроку-року. Під час маніпуляції можуть бути занесені серйозні вірусні інфекції, такі як ВІЛ, гепатити тощо.

"Та ну, мене ж перевіряють перед здачею крові". Так, перевіряють. Проте вірусні інфекції підлі: мають серонегативну фазу - коли обживають організм, але ще не ловляться тест-системами. Для вірусу ВІЛ, наприклад, така фаза може тривати до 6-7 місяців, і варіює від багатьох факторів. Тому і введено обмеження на здачу крові після свіжих тату і пірсингів", - наголосила вона.

Лікарка, яка й сама є шанувальницею татуювань і має на своєму тілі кілька малюнків, рекомендує зробити патріотичне тату вже після війни.

"Я теж зроблю собі патріотичне татуювання, обов'язково. Але після перемоги", - наголосила Сімчук.

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

Далі вона опублікувала повний перелік абсолютних та відносних протипоказань в інфографіках від ЦГЗ.

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

Фото: instagram.com/dr.daria_simchuk

  • Читайте також, як запобігти інфекційним захворюванням під час війни.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я