RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Інфекціоніст розповів, як розпізнати хворобу Лайма після укусу кліща

Хвороба Лайма (бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба, яку передають кліщі. Лікар-інфекціоніст Роман Пономаренко розповів, за якими ознаками можна розпізнати бореліоз після укусу паразита.

"Провідні симптоми бореліозу з'являються приблизно через тиждень, тому поява почервоніння відразу/через 2-3 дні є просто місцевою реакцією на укус. Висип на місці укусу, так звана мігруюча еритема, може з'явитися протягом місяця на місці присмоктування кліща", - пояснює експерт у своєму блозі в Instagram.

Фото: Pinterest

Типовою є поява почервоніння з нормальним кольором шкіри по краях від укусу зі збільшенням в діаметрі (у вигляді кільця). За словами фахівця, це типовий прояв ХЛ, який потребує лікування без обстеження - можна обійтися курсом антибіотиків.

До висипу може додатися лихоманка, "болі по всьому тілу", головний біль, загальна слабкість та дискомфорт у місці укусу та більш серйозні ураження серця та нервової системи. Проте 10 % випадків можуть протікати без висипу із загальними проявами, які потребують обстеження.

Є еритема - лікування без обстеження. Немає еритеми, але є загальні прояви - обстеження і вирішення питання лікування.

Що буде, якщо не провести лікування на початковому етапі?

80 % випадків ХЛ зустрічається у вигляді мігруючої еритеми. Якщо на цій стадії ситуація була запущена,і нічого не проводилося, може виникнути ряд ускладнень:

  • неврологічні
  • ураження опорно-рухового апарату
  • рідко кардити та ураження інших органів.

"Це все може з'явитися протягом 1-6 місяців, якщо не було проведено лікування, і може тривати роками", - каже лікар.

Самі по собі антитіла у людей, які мають в анамнезі укус кліща, можуть зберігатися до року, тому вони не завжди дають високу інформативність. Крім того, можна отримати перехрестну реакцію на інші бактерії та аутоімунні захворювання. Як приклад: 5 % нормальної популяції, яких взагалі ніколи не кусав кліщ показують хибнопозитивні результати.

"Після лікування деякі симптоми можуть залишатися до року. Таке явище називається синдром хвороби Лайма після лікування. Внаслідок цього велика кількість людей отримає необгрунтовані повторні курси антибіотиків, "бо нічого не допомогло", - розповідає інфекціоніст.

Фото: maxpixel.net

Що ще слід пам'ятати?

  • для того, щоб відбулася передача ХЛ, потрібно, щоб кліщ пробув на тілі щонайменше добу.
  • В цей час він напивається крові, стає більших розмірів (кулястої форми), і тільки після цього зі слиною передає мікроби людині.
  • Досить часто ніхто навіть приблизно не знає, скільки ж часу кліщ був на тілі.
  • Якщо на вигляд він напився крові - ризик передачі високий - потрібна профілактика.

Також ми писали про те, як уберегтися від укусів кліщів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я