RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Пінцетом, ниткою та милом: лікар назвала 3 способи витягнути кліща в домашніх умовах

Через укуси кліщів передається хвороба Лайма (бореліоз), кліщовий енцефаліт та інші інфекції, але дотримання чіткого алгоритму дій допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров'ям. Педіатр зі Львова Ольга Леськів розповіла, що робити, якщо ви помітили на собі паразита.

Насамперед лікарка радить не панікувати, а якнайшвидше витягнути кліща.

"Можна витягнути самостійно, звернутися до травмпункту або до вашого лікаря. Не потрібно зволікати і чекати день-два, тому що немає можливості витягнути самостійно", - розповіла вона проекту "Свій Док".

Для самостійного вилучення кліща Леськів запропонувала три способи:

  • Зігнутий пінцет. Не треба смикати. Акуратно захопіть кліща та прокручуйте його.
  • Нитка. Можна зробити вузлик, який захопить кліща, та витягти його.
  • Мило та вата. Намилюєте ватку або ватний диск, прикладаєте до місця укусу і крутите проти годинникової стрілки. Не тисніть, а просто легенько прокручуйте. Кліщ вилазить, після чого разом із ваткою його потрібно викинути.


Переглянути цей допис до Instagram

Українські лікарі блогери (@sviy.doc)

Після вилучення кліща лікарка рекомендує промити місце укусу водою з милом, обробити антисептиком і спостерігати до 1 місяця. За будь-яких скарг слід звернутися до сімейного лікаря.

Чого не потрібно робити при укусі кліща:

  • Не витягуйте кліща силою.
  • Не смикати, не видавлювати його.
  • Не заливати олією або ще чимось.
  • Не чекати довго, щоб витягти, не сподіватися, що кліщ сам відпаде.

Для профілактики укусів кліщів Ольга Леськів радить під час прогулянок на природі носити високе закрите взуття, одяг, який максимально закриває тіло.

"Під час прогулянки і після перевіряйте, чи немає на вас і дітях кліщів. Іноді вони бувають дуже маленькими, тому дивіться добре, посвітіть ліхтариком, або при необхідності візьміть збільшувальне скло. Виявили кліща - одразу діставайте!" – пише вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: кліщі