RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Сезон алергії: що робити людям, які страждають на нежить під час цвітіння рослин

З приходом весни чимало людей зіштовхуються з сезонною алергією, яка тягне за собою неприємні наслідки. Проте полегшити і покращити ситуацію можна доволі просто, лише скориставшись ефективними порадами від фахівців. Детальніше про це розповів лікар дієтолог-гастроентеролог Олег Швець.

На своїй сторінці у Facebook спеціаліст пише про те, що від сезонної алергії страждає до 20% населення нашої планети. Серед дорослих віком 18-40 років такі прояви зустрічаються частіше, ніж у дітей та в інших вікових групах.

Читайте також: Лікарка пояснила, як відрізнити звичайний нежить від алергічного.

Фото: facebook

"Найпоширенішим повітряно-крапельним алергеном, який викликає неприємні симптоми у багатьох людей, є пилок. Він розсіюється по рослинах, деревах, траві та бур’янах і, як правило, присутній у вищих концентраціях у теплу пору року. Тип і кількість пилку в повітрі залежить від рослин у місцевості та середовища, в якому мешкає людина", - також йдеться у джерелі.

Як проявляється реакція на пилок

Фахівець розповідає, що найпоширенішою реакцією на пилок є алергічний риніт, також відомий як "сінна лихоманка". Цей стан виникає, коли імунна система реагує на потрапляння пилку в організм, вивільняючи захисні хімічні речовини, які викликають такі симптоми, як нежить і закладений ніс. Також може бути алергічний кон’юнктивіт - запалення слизової оболонки очей, що викликає почервоніння, сльозотечу та свербіж.

Крім того, експерт підкреслює, що люди, які страждають на астму, також мають підвищений ризик погіршення симптомів через вплив пилку, що викликає напади астми в тандемі з іншими поширеними реакціями.

Алергія на пилок проявляється наступними симптомами: нежить (алергічний риніт, ринорея), закладений ніс, чхання, свербіж у носі, очах, вухах і роті, червоні очі, що сльозяться, набряки навколо очей (алергічний кон’юктивіт).

Читайте на тему: Чим шкідливий пил для здоров'я людини: важливо його прибирати.

Як алергікам покращити свій стан у цей період

  • перевірте прогноз пилку, який допоможе спланувати день таким чином, щоб зменшити ймовірність виникнення алергії. Коли його рівень високий, старайтесь менше часу проводити на вулиці.
  • Майте під рукою ліки проти алергії та астми, які полегшують симптоми. Приймайте їх відповідно до інструкцій, вказаних на упаковці.
  • Підтримуйте чистоту. Не торкайтеся руками очей на вулиці, а повернувшись додому, не забудьте помити руки. Також після перебування поза домом краще прийняти душ, щоб прибрати пилок зі шкіри та волосся.
  • Закрийте вікна. У сезон алергії закриті вікна допоможуть запобігти подразникам у помешканні, оскільки в середину не буде потрапляти пилок.
  • Використовуйте фільтри: скористайтеся кондиціонером повітря чи очищувачем з фільтром НЕРА, щоб відфільтрувати алергени.

Також почитайте, чому вранці набрякає обличчя і що з цим робити: поради спеціалістів.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я