RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Кліщі не падають з дерев: лікар розповіла, як захиститися від паразитів у теплу пору року

Тепла пора року – сезон кліщів, які можуть бути переносниками небезпечної хвороби Лайма або кліщового енцефаліту. Саме тому на природі слід бути уважним та одягатися з урахуванням потенційної зустрічі з паразитами.

Сімейна лікарка Анна Сєрова у спільноті українських лікарів "Свій док" розповіла, як уберегтися від кліщів навесні та влітку.

Фото: Getty Images

"Коли йдете відпочивати у парк чи ліс, надягайте довгий рукав та довгі штани. Ви можете заправити штани у шкарпетки, а рукав біля зап'ястя має сидіти щільно", - попереджає фахівчиня.

Обов'язково слід використовувати репеленти – речовини, які зроблять вас непривабливими для кліщів. При цьому наносити репелент потрібно згідно інструкції, а не розпорошувати його в повітря і входити в хмарку аерозолю: так засіб не спрацює.

Не допоможе в лісі і парасолька, оскільки кліщі не падають на нас із дерев, а чіпляються з кущів та заповзають з трави.

Після прогулянки обов'язково слід оглянути себе та дітей з ніг до голови. Якщо вас вкусив кліщ, Анна Сєрова не рекомендує нести його на обстеження.

"Такі тести не будуть інформативними, оскільки навіть якщо кліщ заражений бореліозом (хворобою Лайма), не факт, що він встиг заразити і людину", - пояснює лікарка.

Раніше інфекціоніст розповів, як розпізнати хворобу Лайма після укусу кліща.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я