RU  UA

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Як правильно засмагати, щоб уберегтися від раку шкіри: поради експертів

Сонячне випромінювання може спровокувати появу меланоми - агресивної форми раку шкіри. Це може статися у випадку, якщо людина не дотримується базових правил стосовно засмаги і таким чином наражає себе на небезпеку. Спеціалісти з Центру громадського здоров'я МОЗ України наголосили: "Здорової засмаги не існує". Також вони пояснили, про які рекомендації варто пам’ятати під час перебування на сонці.

"Навіть з використанням сонцезахисного крему засмагати небезпечно. Виробництво меланіну, який відповідає за пігментацію шкіри й під час засмаги зокрема, - це спосіб тіла буквально захиститися від пошкодження УФ-випромінюванням", - зазначається на сайті Центру.

Фото: Getty Images

Незважаючи на те, що УФ-випромінювання сприяє утворенню життєво важливих поживних речовини та вітаміну D (їх також можна отримати через їжу), надмірне опромінення може становити ризик: сонячні опіки, передчасне старіння та рак шкіри.

Які захистити себе від можливої небезпеки? Ось кілька правил, про які слід пам'ятати під час перебування на сонці:

  • Одягайте головний убір. Для максимального захисту пересвідчіться, що ваш капелюх затіняє обличчя, вуха та потилицю.
  • Захищайте очі та правильно обирайте сонцезахисні окуляри. Виробники сонячних окулярів наносять на всю продукцію маркування, що вказує на ступінь поглинання шкідливого випромінювання або категорію затемнення. Найоптимальніший варіант – категорія 3: підходить для яскравої сонячної погоди, прогулянок містом.
  • Використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру з SPF 30 або вище. Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) рекомендує, що товщина нанесення крему з SPF для ефективного захисту повинна становити 2 мг/см². Тобто потрібно щонайменше 30-35 мл засобу, щоб намастити тіло дорослої людини.
  • Пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму.
  • Обмежуйте час перебування на сонці. Ультрафіолетове випромінювання сонця найбільш інтенсивне з 11 години ранку до 16 години вечора.
  • У пікові години сонячної активності намагайтесь залишатися в тіні - таким чином ви зменшите ризик ураження та раку шкіри.

Фото: Getty Images

Читайте на тему: Чи потрібно засмагати, щоб отримати більше вітаміну D: лікар розвінчала міф.

Експерти радять не забувати про те, що рак шкіри може розвинутися у людей будь-якого типу та кольору шкіри. Саме тому захист від УФ-випромінювання є важливою та відповідальною задачею не лише влітку, але й протягом року. За словами фахівців, засмагу можна зробити трохи безпечнішою, якщо перебувати на сонці протягом 15-20 хвилин щодня.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: засмага