RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Не завжди інфікує. Лікар уточнила, коли укус кліща буває небезпечним

Помітивши на тілі кліща, важливо дістати його якнайшвидше: від цього залежить ризик зараження бореліозом (хворобою Лайма). Сімейна лікарка та медична блогерка Леся Радковська розповіла, коли укус кліща стає небезпечним та потребує профілактичного лікування, а коли можна обійтися простим спостереженням.

У Instagram лікарка пише, що нести кліща на аналіз після вилучення з тіла не потрібно, оскільки навіть якщо він інфікований бореліями, це не означає, що він заразив і вас.

Фото: pixabay.com

"Якщо кліщ знаходився в тілі до 24 годин, не наїв пузо і не був вами розчленований, ймовірність інфікування дуже мала. Ризик мінімальний, тому тактика - очікування. Якщо протягом 21 дня не з'явиться еритема, не буде скарг - все ок. Ви можете здати кров на IgM (антитіла) до борелій (на 2-3 тижні від укусу) та отримати відповідь", - розповіла Радковська.

Якщо з моменту укусу пройшло більше 24-48 годин, кліщ наситився кров'ю і став великим, під час вилучення його голова залишилася в шкірі, або в тілі було кілька кліщів, ймовірність інфікування є. У такому разі рекомендується одноразово прийняти 2 таблетки антибіотика для профілактики бореліозу. Препарат призначить лікар на основі віку та стану здоров'я.

За наявності класичної еритеми (почервоніння з кільцем) лікар може поставити клінічний діагноз і здавати аналіз не потрібно.

"Щось вкусило - зверніться до лікаря. Сфотографуйте чітко, при денному світлі, щоб було видно для динаміки. Не змащуйте ніякими розчинами, - порадила Леся Радковська. - Плями бувають різні, і не завжди ми бачимо, хто ж цей вампірчик".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: кліщі