В Україні онкологічні захворювання є другою причиною смертності після серцево-судинних хвороб. Провокувати злоякісні новоутворення може алкоголь, навіть його малі дози. Вживання алкогольних напоїв може призвести до розвитку різних видів раку, яких саме розповіли фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України.
Читайте також: Чи правда кальян безпечніший за цигарки: лікар розвінчав популярний міф.
"За твердженням ВООЗ, будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоров'я і може призвести до негативних наслідків, зокрема до розвитку раку", - розповіли в ЦГЗ.
Вживання алкоголю пов’язане з більш ніж 200 хворобами, включно із цирозом печінки, серцево-судинними захворюваннями, ранньою деменцією, алкогольною залежністю та кількома іншими станами, пов’язаними з порушеннями психічного здоров’я. Також алкогольні напої можуть стати причиною розвитку декількох типів раку, зокрема:
- раку порожнини рота, глотки та гортані;
- раку стравоходу (плоскоклітинний рак);
- раку молочної залози (до і після менопаузи);
- колоректального раку;
- раку шлунку;
- раку печінки;
- підвищують ризик раку легень, підшлункової залози та шкіри.
Фахівці наголошують, що безпечної дози алкоголю немає. Дослідження показали, що навіть невелика кількість алкоголю на день (приблизно 150 мл вина або 300 мл пива, або 30 мл міцного алкоголю) підвищує ризик раку порожнини рота та глотки, стравоходу та молочної залози.
Дізнайтеся також, які обстеження потрібно пройти жінкам та чоловікам для профілактики онкологічних захворювань.
Цікаві новини для вас:
Харчування при синдромі подразненого кишківника: які продукти можна їсти, а які обмежити.
Можна не помітити проблему: які симптоми вказують на порушення функції нирок.
Як запобігти інсульту: невролог дала поради для профілактики хвороби.