RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи правда масло гхі допомагає схуднути і має лікувальні властивості

Масло гхі - різновид очищеного топленого масла, яке в давнину використовувалося у східній медицині. Нещодавно цей продукт був заново відкритий кулінарами і дієтологами: його використовують у приготуванні страв та рекомендують включати до раціону для підтримки здоров'я. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" відповіла, чи дійсно масло гхі є суперфудом.

Читайте також: Коли не можна вживати глютен і як розпізнати у себе целіакію: поширені симптоми.

Фото: unsplash.com

Експерти з'ясували "за" та "проти" поширених переваг, які приписують цьому продукту:

Бутират

Масло гхі містить бутират (масляну кислоту), який важливий для підтримки нормальної роботи клітин кишківника. Однак, за словами експертів, ця речовина міститься в дуже незначній кількості, тому краще вживати більше овочів, фруктів, зелені та цільнозернових продуктів. Так ви набагато ефективніше підтримаєте свій організм і кишківник у тому числі.

Схуднення та "покращення" метаболізму

Окремі дослідження пов’язують метаболічні зміни в організмі з такими сполуками, як середньоланцюгові тригліцериди та кон’югована лінолева кислота. Проте варто розуміти, що як звичайне масло, так і гхі містять залишкові мізерні кількості даних речовин.

Лікувальні властивості

Немає істотних наукових досліджень, які могли б це підтвердити.

Читайте також: Чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.

Альтернатива для тих, хто має непереносимість лактози та/або алергію на казеїн

Це дійсно так. Якщо у вас дуже висока чутливість до лактози і ви любите масло, гхі дійсно гарний варіант. Однак слід враховувати, що звичайне масло так само майже не містить ні лактози, ні казеїну.

Експерти підкреслюють, що масло гхі не є чарівним суперфудом, який можна їсти ложками. Воно має свої особливості у приготуванні, аромат, присмак. Однак це точно не є здоровою альтернативою вершковому маслу, як часто його позиціонують.

Раніше вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон та хот-доги.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я