Масло гхі - різновид очищеного топленого масла, яке в давнину використовувалося у східній медицині. Нещодавно цей продукт був заново відкритий кулінарами і дієтологами: його використовують у приготуванні страв та рекомендують включати до раціону для підтримки здоров'я. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" відповіла, чи дійсно масло гхі є суперфудом.
Читайте також: Коли не можна вживати глютен і як розпізнати у себе целіакію: поширені симптоми.
Експерти з'ясували "за" та "проти" поширених переваг, які приписують цьому продукту:
Бутират
Масло гхі містить бутират (масляну кислоту), який важливий для підтримки нормальної роботи клітин кишківника. Однак, за словами експертів, ця речовина міститься в дуже незначній кількості, тому краще вживати більше овочів, фруктів, зелені та цільнозернових продуктів. Так ви набагато ефективніше підтримаєте свій організм і кишківник у тому числі.
Схуднення та "покращення" метаболізму
Окремі дослідження пов’язують метаболічні зміни в організмі з такими сполуками, як середньоланцюгові тригліцериди та кон’югована лінолева кислота. Проте варто розуміти, що як звичайне масло, так і гхі містять залишкові мізерні кількості даних речовин.
Лікувальні властивості
Немає істотних наукових досліджень, які могли б це підтвердити.
Читайте також: Чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.
Альтернатива для тих, хто має непереносимість лактози та/або алергію на казеїн
Це дійсно так. Якщо у вас дуже висока чутливість до лактози і ви любите масло, гхі дійсно гарний варіант. Однак слід враховувати, що звичайне масло так само майже не містить ні лактози, ні казеїну.
Експерти підкреслюють, що масло гхі не є чарівним суперфудом, який можна їсти ложками. Воно має свої особливості у приготуванні, аромат, присмак. Однак це точно не є здоровою альтернативою вершковому маслу, як часто його позиціонують.
Раніше вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон та хот-доги.