RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Коли не можна вживати глютен і як розпізнати в себе целіакію: поширені симптоми

Глютен - це загальна назва білків, які в більшості входять до складу зернових продуктів на основі пшениці, ячменю, жита тощо. Проте все популярнішою у наші дні стає так звана безглютенова дієта. В яких випадках вона може знадобитися та що таке целіакія, розповіли фахівці платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

"Глютен - це природний компонент, який сам по собі не несе небезпеки. Повністю безглютенова дієта має сенс в доволі обмеженому переліку випадків. Зокрема, коли людина має діагностовану целіакію", - зазначається у джерелі.

Читайте також: Зміцнює імунітет та покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.

Фото: unsplash.com

Целіакія - це аутоімунне захворювання, яке має генетичні причини. Механізм хвороби полягає в тому, що коли людина перетравлює глютен, її організм агресивно реагує на цей білок і починає "атакувати" тонкий кишківник.

Згодно деяких даних, 1 людина зі 100 має целіакію, але тільки 30% випадків діагностуються належним чином. Хвороба має спадковий характер, тобто якщо хтось у родині мав целіакію, то ризик виникнення захворювання зростає.

Симптоми целіакії:

  • здуття та біль у животі;
  • хронічна діарея;
  • закреп;
  • головний біль;
  • втома і втрата ваги;
  • нудота та блювання;
  • остеопороз (порушення структури кісткової тканини);
  • залізодефіцитна анемія;
  • висипи на шкірі з пухирцями, що сверблять;
  • виразки в ротовій порожнині;
  • проблеми в роботі селезінки тощо.

В залежності від інтенсивності цих проявів, целіакія може бути класичною, некласичною та "тихою". При класичній целіакії людина має ознаки поганого всмоктування важливих речовин, зокрема діарею, випорожнення блідого кольору та особливо неприємного запаху, інші згадані вище симптоми. У випадку некласичної целіакії прояви хвороби є значно помірнішими. Проте людина може мати проблеми з фертильністю, ранню менопаузу, депресію, проблеми з втратою ваги тощо. “Тиха” целіакія вирізняється тим, що вона асимптоматична. Людина практично не має ознак хвороби. Проте тонкий кишківник все одно зазнає пошкоджень.

Читайте на тему: Вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон і хот-доги.

Фото: pexels.com

Як лікувати целіакію?

Найефективніший спосіб - суворе виключення глютену з раціону. Мова йде не лише про випічку чи хліб, а також про, наприклад, пиво. Від всього, де міститься пшениця, жито, ячмінь варто відмовитись.

При цьому варто також знати, що деякі люди можуть переживати схожі з целіакією симптоми, але не мають підтвердженого тесту на хворобу. Ознаки захворювання проходять, коли людина прибирає з раціону глютен.

Експерти підсумовують, що повна відмова від глютену є необхідною тільки за наявності підтвердженого діагнозу целіакії. В інакшому випадку такої потреби немає. Глютенова дієта не є шкідливою, проте варто розуміти, що прибираючи з раціону цілу групу продуктів, його потрібно коригувати.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: дієта