RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Лікар дав вісім порад для профілактики раку шлунку: як треба харчуватися

Рак шлунка - поширене та небезпечне онкологічне захворювання. Дієтолог Олег Швець навів на своїй сторінці у Facebook статистику, що в Україні e 2021 році цей тип пухлини посідав 6 місце серед усіх виявлених випадків раку у чоловіків, і 9-те – у жінок. У рейтингу смертності від онкологічних причин у раку шлунка ще вище місце: третє у представників обох статей.

Лікар дав 8 порад, як знизити ризик раку шлунка, скоригувавши спосіб життя та харчування.

Читайте також: Які обстеження потрібно пройти жінкам та чоловікам для профілактики раку.

Фото: Getty Images

1. Перевірте наявність бактерії Helicobacter pylori

Олег Швець пише, що ця бактеріальна інфекція спричиняє запалення слизової оболонки шлунка. Якщо людина має генетичну схильність до раку, пошкоджені клітини можуть перероджуватися в злоякісні. Виявити бактерію можна за допомогою ендоскопії шлунка, аналізу крові, антигенів H. pylori або за допомогою сечовинного дихального тесту 13С. Якщо аналіз показав наявність інфекції, гастроентеролог призначить спеціальну антибактеріальну терапію.

Також лікар попередив, що "Хелік-тест", який досі використовують у деяких українських клініках, має російське походження та не є достовірним методом діагностики. Під час війни наявність таких тестів в Україні має перевірятись компетентними органами.

2. Скорегуйте харчування

Дієта для профілактики раку шлунка повинна містити свіжі фрукти та овочі. Червоне м'ясо, ковбасу та сосиски слід замінити рибою, птицею та бобовими. Замість здоби та продуктів із білого борошна вживайте цільнозернові продукти.

Читайте також: Їх відчувають 90% пацієнтів: медики назвали два симптоми раку кишечника.

3. Їжте менше копчених та маринованих продуктів

У копченому м'ясі, рибі та маринованих продуктах багато солі та консервантів, що негативно впливають на слизову оболонку шлунка та підвищують ризик розвитку раку шлунка.

4. Киньте палити

Паління, у тому числі пасивне, сприяє розвитку різних видів раку, і пухлини шлунка - не виключення.

5. Регулярно тренуйтеся

Прогулянки та вправи мають стати повсякденною звичкою, оскільки регулярна фізична активність – важлива умова для профілактики раку.

6. Нормалізуйте вагу

Ожиріння – один із факторів розвитку онкологічних захворювань, тому свою вагу потрібно тримати під контролем.

Читайте також: Як виявити рак передміхурової залози: медики назвали сім симптомів.

7. Правильно приймайте ліки

У мережі можна знайти інформацію про те, що аспірин знижує ризик розвитку раку шлунка та товстої кишки. Дієтолог попередив, що це не привід приймати його для профілактики цих захворювань, оскільки ви можете спровокувати виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, а також шлункові кровотечі.

8. Розгляньте можливість генетичного тестування

Якщо у вашій родині були випадки онкологічних захворювань, спитайте у лікаря, чи варто вам перевірити гени, які підвищують ризик розвитку раку. Це стосується гена CDH1, а також генетичного синдрому Лінча.

Дізнайтеся також, наскільки шкідливо робити гелевий манікюр і чи правда лампи для нігтів викликають рак.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я