RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Гастрит - фактор ризику: лікарі розповіли, чому виникає рак шлунка

Якщо головною причиною смерті в усьому світі залишаються серцево-судинні захворювання, рак займає друге місце. Для його профілактики чоловіки та жінки повинні регулярно проходити рекомендовані обстеження. Центр громадського здоров'я України випустив пам'ятку, чому розвивається рак шлунка, які симптоми йому притаманні та як зберегти своє здоров'я.

Фото: Getty Images

Серед факторів, які підвищують ризик розвитку раку шлунка, опинилося ожиріння, хронічні запальні захворювання шлунка (гастрит), рефлюкс, поліпи шлунка, зараження бактерією Helicobacter pylori та неправильний спосіб життя. Небезпечним називають тип харчування, при якому людина вживає багато солоної та копченої їжі, мало фруктів та овочів. Також значним фактором ризику є куріння.

Читайте також: Їх відчувають 90% пацієнтів: медики назвали два симптоми раку кишечника.

За таких несприятливих умов епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для травлення їжі, можуть мутувати в ракові клітини.

Симптоми раку шлунка важко назвати специфічними. Хвороба може проявлятися через біль у животі, нудоту та блювоту, печію, здуття після їжі, труднощі з ковтанням, розлад травлення. Але поставити точний діагноз без ретельного обстеження у фахівця неможливо.

Для профілактики раку шлунка лікарі радять підтримувати здорову вагу та стежити за індексом маси тіла. Харчування має включати достатньо овочів та фруктів, а кількість солоної та копченої їжі слід зменшити. Також дуже важливо кинути палити, адже куріння підвищує ризик не лише раку шлунка, а й інших видів раку.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я