RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Профілактика раку шкіри: як правильно вибрати сонцезахисний крем

Меланома (агресивна форма раку шкіри) може з'явитися через надмірне перебування на сонці чи неправильний догляд за шкірою у період теплого сезону. Тому важливо потурбуватися про це заздалегідь, і обрати підходящі засоби, які захистять. На які саме сонцезахисні креми варто звернути увагу і як правильно ними користуватися, розповіла дерматолог Наталія Ільчук.

"Якщо ви хочете дбати про молодість і красу своєї шкіри, то сонцезахисним кремом варто користуватися цілий рік, - пояснює експертка у розмові з Ангеліною Усановою. - Це може бути менший рівень захисту: не SPF 50, SPF 30-20. Сонцезахисний крем може бути корисний і взимку".

Читайте також: Наскільки шкідливо робити гелевий манікюр і чи правда, що лампи для нігтів викликають рак.

Фото: Getty Images

За словами фахівця, сонцезахисні засоби поділяються на дві категорії: на фізичних фільтрах і на хімічних. На фізичних фільтрах креми більш щільні по текстурі, часто вибілюють шкіру, тому що там є ті компоненти, які створюють певний "екран" на шкірі, і вони відбивають сонячні промені, тому вони більш важкі. Але після нанесення такі засоби починають діяти одразу.

"Коли ви на відпочинку, краще надавати перевагу ось таким видам засобів. Окрім того, вони вважаються більш безпечними, тому що вони менше подразнюють шкіру - за рахунок того, що не поглинаються, а лежать на шкірі "екраном", - каже фахівець.

Дерматолог радить використовувати сонцезахисні креми на фізичних фільтрах вагітним, дітям і людям, які мають певні хронічні дерматози.

Засоби на хімічних фільтрах працюють інакшим чином: вони поглинаються шкірою і перетворюють ультрафіолетові промені. За текстурою вони більш приємні, менш комедогенні, більш легкі, не вибілюють шкіру, добре контактують з макіяжем.

"Однак такі види засобів треба використовувати за 20-30 хвилин перед виходом з дому. Тому як засіб на відпочинок - це не такий вдалий варіант, як перший. Окрім того, хімічні фільтри діляться на фільтри нового покоління і старого, - зазначає Наталія. - Зараз багато засобів, які випускають хімічні фільтри, які є безпечними, не шкодять кораловим рифам. Найкраще використовувати на хімічних фільтрах саме нового покоління, і це гарний варіант вибору для людей в місті, на кожен день".

Читайте на тему: Як проявляється алергія на сонці і чи можна її позбутися.

Про що варто пам'ятати

Головне - наносити сонцезахист правильним чином. "Дуже важливою є кількість його нанесення, тому що часто люди думають, що буде достатньо однієї горошини. Одна горошина не спрацює ніяк. Щоб SPF 50 дійсно працював на всю свою потужність, треба нанести його приблизно 1,5 мл - це правило "двох пальців". Якщо нанести горошину, то замість SPF 50, там буде SPF 10, і такого сонцезахисту вам вистачить максимум на 5 хвилин", - заключає спеціалістка.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я