RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Чи дійсно існує весняний авітаміноз: правда і міфи про сезонний діагноз

З приходом весни часто можна зустріти таке поняття як "весняний авітаміноз". Що варто знати про цей сезонний діагноз, пояснила на своєму YouTube-каналі лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"Авітаміноз - це стан повної відсутності вітамінів. В наш час він не зустрічається майже ніколи і є несумісним із життям, - пояснює експертка. - Своєю чергою гіповітаміноз - це дефіцит тих чи інших вітамінів, і цей стан є ближчим до реальності, бо рідко буває дефіцит всіх вітамінів".

Читайте також: Для чого потрібен магній: дієтолог розповіла про користь мінералу для організму.

Фото: instagram.com/dr.skytalinska

За словами фахівця, цей стан може виникати через наступні причини: незбалансоване харчування, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту. Однак ключовою причиною виникнення даного явища є перебудова циркадних ритмів.

Що робити для підняття енергії

  • більше прогулюватись
  • застосовувати фототерапію. Спеціалістка радить купити лампу, яка даватиме не менше 10 000 lux. Фототерапію бажано робити вранці: не менше 30 хвилин і не менше місяця.

Часто трапляється дефіцит двох важливих вітамінів С і D. Серед симптомів гіперавітамінозу:

  • втомлюваність
  • дратівливість
  • суха шкіра
  • ламке волосся
  • часті ГРВІ
  • безсоння
  • поганий настрій.

Читайте на тему: Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.

Як заповнити дефіцит цих вітамінів

Додайте до раціону наступні елементи: чай із шипшини, свіжу чи квашену капусту, петрушку - це природні джерела вітаміну С. Вітамін D містить печінка тріски, яйця, морська риба. Також цей елемент корисно вживати в таблетках або в краплях.

Як відомо, вітамін D виробляється в нашій шкірі під впливом сонячних променів. Але, за словами Скиталінської, для цього мають бути певні умови: гарна робота печінки, жовчного міхура, якісна жовч і нормальний рівень холестерину. Людям старшого віку спеціаліст рекомендує приймати цей вітамін в таблетках, оскільки він слабо засвоюється у них у шкірі.

"Вживайте овочі цілими: розрізайте, не натирайте. Вживайте максимально різноманітну їжу, бо немає жодного продукту, який би нам дав всі вітаміни одночасно. Якщо ви вживаєте вітаміни групи В, пам'ятайте, що їх треба вживати натщесерце. Дуже важливе значення має здоров'я шлунково-кишкового тракту, тому що порушення цієї системи погіршує засвоєння всіх нутрієнтів і вітамінів зокрема. Смажена їжа, занадто кисла, солона, багато солодощів - ці страви дуже погіршують стан органів системи травлення", - підсумовує дієтолог.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я