RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

В Україні можуть призвати на військову службу хворих на цукровий діабет

цукровий діабет Цукровий діабет вимагає дотримання суворої харчової дієти Фото: Depositphotos

З осені 2023 року в Україні почали мобілізувати військовозобов'язаних з такими типами та ступенями цукрового діабету, які не дозволяли їм служити в армії у мирний час. Однак діабет – захворювання, яке потребує постійного дотримання певної дієти (інакше хвороба прогресуватиме). Чи існує за умов війни в українських військових така можливість – з'ясовував "Апостроф".

Читайте також: Які захворювання є підставою для звільнення від мобілізації: оприлюднено повний перелік

За офіційними даними, в Україні у 2022 році діагноз "цукровий діабет" отримали 489 934 особи. У 2023 році - 531200 осіб. Тобто кількість захворювань при різкому зниженні чисельності населення, через виїзд за кордон понад 6,5 мільйонів українців зростає. Це й не дивно, адже появу захворювання цілком може спровокувати не лише неправильне харчування (і як наслідок – погіршення імунітету, порушення обміну речовин, ожиріння, захворювання підшлункової залози), а й сильний стрес.

Моль для діабету

Згідно з наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року №402 , військово-лікарські комісії, які ухвалюють рішення щодо придатності військовозобов'язаного до військової служби, керуються Положенням про військово-лікарську експертизу. Стаття 13 цього Положення свідчить, зокрема, що "таке захворювання як цукровий діабет виключає, обмежує або дозволяє призов на військову службу". Тобто діабетика можуть визнати придатним, обмежено придатним або непридатним для військової служби. Але тут треба розуміти, що діабет буває різним.

"Цукровий діабет існує двох типів - інсулінозалежний та інсулінонезалежний. У кожному типі є три ступеня. Якщо у людини діабет першого типу - то в армію таких, я вважаю, взагалі брати не треба. Це безглуздо. Вони повинні колоти собі інсулін, препарат, який вимагає особливих умов зберігання. В умовах мирного часу це складно, а під час війни – тим паче. Люди з діабетом другого типу компенсують підвищення цукру в крові таблетованими препаратами", – розповідає "Апострофу" військовий лікар Тарас Шеремета.

Нормальний рівень глюкози в крові (так звана глікемія) – до 6,3 мілімоль на літр. Діабет легкого ступеня – це 8-9 ммоль/л, середнього – 9-13,7 ммоль/л, важкого – понад 13,7 ммоль/л.

І ось 18 серпня 2023 року Міністерство оборони України видало наказ №490 , згідно з яким особи з цукровим діабетом будь-якого типу з рівнем глікемії менше 13,7 ммоль/л визнаються не придатними до військової служби у мирний час, але обмежено придатними – у воєнний. Тобто від мобілізації такі особи не звільняються.

Обмежено придатні діабетики, звісно, навряд чи потраплять до десантно-штурмових бригад, артилерії або навіть у прості механізовані частини. Але вони можуть служити у штабах, у підрозділах забезпечення, у територіальних центрах комплектування та у військових навчальних закладах.

На цьому, власне, й будувався розрахунок Міністерства оборони: розвантажити роботу тилу. В такий спосіб, щоб штабні посади, посади у ТЦК тощо обіймали люди з обмеженою придатністю до військової служби. А тих, хто повноцінно може служити - із ТЦК та штабів відправляти на фронт. Розрахунок, треба визнати, здоровий.

Тушонка з авокадо

Цукровий діабет – штука кепська. Типові симптоми – спрага, сильне сечовиділення, постійне почуття голоду.

"Діабет часто може протікати безсимптомно й виникати внаслідок якихось стресів, інших захворювань. Наприклад, дуже різко підвищилася захворюваність на діабет після епідемії коронавірусу. Своєю чергою, цукровий діабет є основною причиною ниркової недостатності, підвищує ризик інфаркту та інсульту, виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та, можливо, ампутації", - розповідає "Апострофу" ендокринолог Євгенія Миколаївна.

Безумовно, діабет вимагає правильного та своєчасного лікування, у тому числі – профілактичного. Зокрема – дотримання певної дієти. Захворювання потребує суворого контролю кількості вуглеводів у раціоні, при цьому має бути збережене збалансоване співвідношення всіх поживних речовин. Крім того, рекомендується дробове харчування - щонайменше чотири рази на день. Краще п'ять.

Існує медична дієта №9, яка застосовується при цукровому діабеті легкої та середньої тяжкості. Ось, наприклад, одне з рекомендованих меню на день:

- 1-й сніданок: яйце некруто, або білковий омлет, або яйце в авокадо (до речі, фахівці Американської діабетичної асоціації заохочують включення авокадо в регулярний раціон харчування при діабеті), шматочок житнього хліба з дозволеним видом сиру, чай;

2-й сніданок: салат із дозволених фруктів та ягід;

- Обід: овочевий суп та шматочок відвареної нежирної риби, або окрошка на заквасці (без картоплі, а сметану слід замінити на нежирний кефір);

- Полуденок: печені яблука;

- Вечеря: запіканка із зелені з сиром та вівсяними пластівцями. За дві години до сну можна випити склянку нежирного йогурту без цукру.

Безумовно, таке дієтичне меню (а подібних, як розповідає Євгенія Миколаївна, досить багато – не лише з корисним при діабеті авокадо, а, наприклад, зі звичайними м'ясом кролика, ягідним смузі, кавунами та персиками) українським військовослужбовцям поки що не загрожує. Тільки якщо людину мобілізували в один із ТЦК, який розташований в столиці або в іншому великому місті, і живе вона удома. Або працює у військовому виші. Але якщо мобілізованого діабетика відправили до штабів чи тилових частин, котрі знаходяться ближче до лінії фронту – то яка тоді дієта? Їси, що дадуть.

"Нас скоро повинні направити начебто у тил. У Краматорськ. У штабі пункту постійної дислокації мені відразу сказали - а де ми тобі там дієтичне харчування знайдемо? Ну, не хочеш смажену картоплю з тушонкою - перловку їстимеш, і салат з капусти", - розповідає "Апострофу" заступник із речового забезпечення, старший лейтенант В'ячеслав Коновалов. Який отримав діабет (поки що легкої форми) після поранення ступні. Цю ступню ще у шпиталі пропонували ампутувати.

Фронтове самолікування

У принципі продуктами для дієтичного харчування військовослужбовців забезпечити можна. Але для цього діабетиків у підрозділі має бути багато. Хоча би чоловік двадцять.

"Тоді можна буде замовити. Адже це процедура окремої закупівлі, а на одну-дві людини закупівлю не проведеш. Начпроди взагалі намагаються не морочитися. От належить бійцеві 3,5 тисячі калорій, на це виділено 120 гривень на день – і купують. Хоч свиняча тушонка, хоч пара ящиків яблук... Або діабетикам завжди при собі бажано мати солодке - шоколад, карамельки, мед... Але це раціон для розвідки. Для тиловиків та працівників штабу таке не передбачено. Може знадобитись ще один кухар, щоб додатково раціон для діабетиків готувати", – каже "Апострофу" полковник Віталій Стацюк, старший викладач кафедри тилового забезпечення (спеціалізація – харчове забезпечення) одного з військових вишів.

І поки що військовослужбовці, які мобілізовані з діагнозом "цукровий діабет", змушені дбати про себе самі. Розуміючи, що у тебе зараз легка форма, але потім може з'явитися й середня. І так далі.

"За своїм досвідом знаю, що бійці досить часто самі собі готують. Якщо невеликий підрозділ, то й оперативніше, і смачніше виходить. Як правило, завжди знайдеться військовий, який добре готує. Можна подати рапорт – прошу видавати мою норму у вигляді продуктів, щоб самому готувати. Зрештою, можна харчуватися із загального котла, але не їсти таке, що є шкідливим для діабетика - жирне м'ясо та інше. Каша в раціоні завжди буде", - каже "Апострофу" в. о. головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов.

Втім, навіть якщо діабетик з'їсть раз на тиждень жирну картоплю з тушонкою, нічого страшного не станеться. "Процес переходу діабету з однієї стадії до іншої, з другого типу до першого – він може йти роками. Навіть більше десяти років", – пояснює Тарас Шеремета.

А за цей час або путін помре, або наші служби тилу навчаться забезпечувати мобілізованих діабетиків нормальним дієтичним харчуванням. Але це у будь-якому випадку зробити необхідно. "Якщо ми мобілізуємо діабетиків, то треба прагнути до того, щоб створювати їм нормальні умови. У будь-якому випадку без нормального харчування перебіг хвороби може ускладнитись. Для діабетиків необхідно розробити окремий пайок, цілком можна взяти за зразок якийсь із країн НАТО", - резюмує лікар-ендокринолог.

Читайте також: Мобілізація -2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів