RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Можуть бути негативні наслідки: лікар пояснила, чому не можна пити вітамін D всім

Безконтрольний прийом вітамінів є небезпечним явищем, якого варто уникати. Так, цього разу лікар-дієтолог-ендокринолог Катерина Толстікова детально розповіла про вітамін D: чому його не варто пити всім, що робити при його нестачі чи профіциті, як визначити норму. Відповідна публікація з'явилася на сторінці експертки в Instagram.

Спеціалістка говорить, що вітамін D варто пити лише у тому випадку, якщо у вас є показання до цього. Також його не слід пити у великих дозах, так само, як і не слід пити постійно. Цей вітамін нічого не лікує, проте умовно знижує ускладнення існуючих хвороб.

Читайте також: Чи дійсно існує весняний авітаміноз: правда і міфи про сезонний діагноз.

Фото: instagram.com/dr.tolstikova

"Є дефіцит, є профіцит і є норма. Так от, якщо ви не здавали аналіз (у випадку з вітаміном D, основний параметр - загальний 25(ОН)Д в сироватці крові), ви не можете точно знати свої показники, - пояснює Толстікова. - Що відбуватиметься в такому разі? Якщо у вас дефіцит - ситуація покращиться, якщо профіцит, ситуація погіршиться, якщо норма - ситуація погіршиться. Іншими словами, у 2 з 3 випадків неконтрольований прийом вітаміну D матиме негативні наслідки. А найгірше те, що симптоматика профіциту і симптоматика дефіциту співпадає, а значить - ви розумітимете, що щось не так, проте не знатимете причину".

За словами фахівця, все, що в діапазоні 20 нг/мл (50/нмоль/л) - 100 нг/мл (250/нмоль/л) - це достатній рівень вітаміну D в організмі. Недостатнім вважається 12-20 нг/моль, дефіцит - менше 12 відповідно. Все, що вище 100 нг/мл - ризик токсичного впливу вітаміну D.

Кому потрібно перевіряти даний показник?

"Теоретично – всім. Практично - виходячи з того, в якій країні ми живемо і в яких умовах, давайте виділимо групи ризику:

  • люди з підвищеною пігментацією шкіри;
  • ті, хто вкрай мало перебуває на сонці;
  • має ожиріння;
  • остеопороз;
  • проблеми з всмоктуванням кишківнико.

Якщо ви приймаєте будь-які препарати, що прискорюють розпад вітаміну D, вам також в цю групу", - зазначає фахівець. Толстікова також пояснює, що дефіцит вітаміну D в основному з'являється внаслідок зниження вироблення шкірою, недостатнього споживання з їжею, збільшення втрати, порушення активації вітаміну D і резистентності до біологічної дії 1,25 дигідроксихолекальциферолу.

Читайте на тему: Постійна втома заважає жити: лікарі назвали поширені причини цього стану.

"Підвищений рівень вітаміну D призводить до токсичності, яка характеризується звуженням кровоносних судин, що призводять до підвищення артеріального тиску та кальцинозу, тобто відкладення кальцію м'яких тканинах, - підсумовує експертка. - З підвищенням рівня вітаміну D також посилюється резобрація кісток і всмоктування кальцію, що призводить до гіперкаціємії та гіперкальціурії, а остання збільшує схильність до утворення каменів у нирках".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я