Багато людей продовжують вірити міфу, що печінка шкідлива для здоров'я, бо вона нібито накопичує шкідливі речовини. Насправді цей продукт є українським "суперфудом", містить безліч вітамінів та поживних речовин. Про користь печінки на своїй facebook-сторінці розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
За словами дієтолога, печінка – це "супер відновлювач тіла". Лікар рекомендує частіше вживати страви з печінки людям, які відчувають слабкість, втому, а також тим, хто схильний до частих хвороб та має хронічні захворювання.
Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.
Чим корисна печінка
1. Багато вітамінів групи В (В16, В6, В9, В12 та інші). Їхня присутність нормалізує обмін речовин, сприяє виробленню енергії, позитивно впливає на роботу мозку, уповільнює його старіння.
2. Містить холін та інозитол, які запобігають накопиченню жиру в клітинах печінки (стеатозу печінки), накопиченню холестерину в судинах, полегшують роботу серцевого м'яза (міокарда).
3. Багата "загоювальними" та "відновлювальними" молекулами: вітаміном А, залізом, усіма амінокислотами, а також - мікроелементами, такими як мідь, цинк, селен, хром та інші. Вживання страв з печінки корисне для здоров'я шкіри, кісток та сітківки.
4. Печінка багата на холестерин, але від 100 г страви з печінкою синтез нашого власного "хорошого" холестерину лише покращиться.
5. Печінка є незамінним компонентом харчування при залізодефіцитній анемії. Щоб залізо краще засвоювалося, дієтолог рекомендує поєднувати страви з печінки з чимось кислим і багатим на вітамін С: склянкою настою шипшини, апельсином, яблуками, салатом зі свіжої або квашеної капусти.
Погіршує засвоєння печінки чай та кава, тому вживайте їх за годину після їжі.
Кому варто обмежити вживання страв з печінки
- вагітним жінкам у першому триместрі (щоб не "переїсти" вітамін А);
- людям з порушенням обміну речовин (зокрема, подагра у період загострення) та порушенням обміну вітамінів.
"На просторах інтернету можна почитати, що печінка протипоказана при захворюваннях шлунку та кишечника. Це видумки. Саме страви з печінки допоможуть швидше відновити стан запаленої слизової оболонки", - підкреслила Оксана Сктиталінська.
Дієтолог додала, що незважаючи на користь страв з печінки, достатньо вживати їх раз на тиждень.
Раніше дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди здоров'ю.
Цікаві новини для вас:
Їжа, яка старить: лікар розповіла про найбільш шкідливі продукти.
Гормон жіночого здоров'я: лікар розповіла, які продукти підвищують рівень естрогену.
Підтримує здоров'я кишківника: дієтолог розповів, який хліб корисний.