RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Відновлювач тіла: дієтолог розповіла, чому корисно їсти страви з печінки

Багато людей продовжують вірити міфу, що печінка шкідлива для здоров'я, бо вона нібито накопичує шкідливі речовини. Насправді цей продукт є українським "суперфудом", містить безліч вітамінів та поживних речовин. Про користь печінки на своїй facebook-сторінці розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

За словами дієтолога, печінка – це "супер відновлювач тіла". Лікар рекомендує частіше вживати страви з печінки людям, які відчувають слабкість, втому, а також тим, хто схильний до частих хвороб та має хронічні захворювання.

Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.

Фото: Getty Images

Чим корисна печінка

1. Багато вітамінів групи В (В16, В6, В9, В12 та інші). Їхня присутність нормалізує обмін речовин, сприяє виробленню енергії, позитивно впливає на роботу мозку, уповільнює його старіння.

2. Містить холін та інозитол, які запобігають накопиченню жиру в клітинах печінки (стеатозу печінки), накопиченню холестерину в судинах, полегшують роботу серцевого м'яза (міокарда).

3. Багата "загоювальними" та "відновлювальними" молекулами: вітаміном А, залізом, усіма амінокислотами, а також - мікроелементами, такими як мідь, цинк, селен, хром та інші. Вживання страв з печінки корисне для здоров'я шкіри, кісток та сітківки.

4. Печінка багата на холестерин, але від 100 г страви з печінкою синтез нашого власного "хорошого" холестерину лише покращиться.

5. Печінка є незамінним компонентом харчування при залізодефіцитній анемії. Щоб залізо краще засвоювалося, дієтолог рекомендує поєднувати страви з печінки з чимось кислим і багатим на вітамін С: склянкою настою шипшини, апельсином, яблуками, салатом зі свіжої або квашеної капусти.

Погіршує засвоєння печінки чай та кава, тому вживайте їх за годину після їжі.

Кому варто обмежити вживання страв з печінки

  • вагітним жінкам у першому триместрі (щоб не "переїсти" вітамін А);
  • людям з порушенням обміну речовин (зокрема, подагра у період загострення) та порушенням обміну вітамінів.

"На просторах інтернету можна почитати, що печінка протипоказана при захворюваннях шлунку та кишечника. Це видумки. Саме страви з печінки допоможуть швидше відновити стан запаленої слизової оболонки", - підкреслила Оксана Сктиталінська.

Дієтолог додала, що незважаючи на користь страв з печінки, достатньо вживати їх раз на тиждень.

Фото: facebook.com/SkytalinskaOksana

Раніше дієтолог порадив, як їсти солодощі без шкоди здоров'ю.

Цікаві новини для вас:

Їжа, яка старить: лікар розповіла про найбільш шкідливі продукти.

Гормон жіночого здоров'я: лікар розповіла, які продукти підвищують рівень естрогену.

Підтримує здоров'я кишківника: дієтолог розповів, який хліб корисний.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я