RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Можуть бути шкідливими: в МОЗ назвали головні міфи та упередження щодо здорового харчування

Тренд на здорове харчування набирає неабиякої популярності, однак в пошуках корисної інформації ми дуже часто набуваємо певних упереджень, які можуть бути шкідливими. У Міністерстві охорони здоров'я України назвали п'ять міфів про правильне харчування, які можуть спричинити формування неправильних харчових звичок.

Читайте також: Здорові перекуси і вода замість інших напоїв: яким має бути харчування школяра.

Фото: pixabay.com

Замість білого цукру треба вживати мед

Мед, коричневий цукор, різноманітні рослинні підсолоджувачі й сиропи, а також фруктоза у соку та солодкій газованці не перестають бути вільним цукром, тож на них також варто зважати, розраховуючи денну норму споживання цукру.

Читайте також: Добова норма: скільки цукру споживати дітям та дорослим без шкоди здоров'ю.

Тільки люди з високим тиском та проблемами зі здоров'ям мають обмежити споживання солі

Обмеження кількості солі в раціоні – хороша практика для всіх. Високе споживання солі підвищує ризик розвитку гіпертонічної хвороби, інсульту, хвороб серця та нирок. Більшість надлишкової солі ми отримуємо з переробленими продуктами: хлібом, консервами, ковбасами, твердим сиром, солоними закусками, готовими соусами. Щоби цього уникнути, частіше готуйте з натуральних продуктів, приправляйте їжу травами та спеціями замість приправ, що містять у своєму складі сіль.

Краще надавати перевагу знежиреним продуктам

Жири не є абсолютним злом. Вони можуть бути корисними для нашого організму. Тож у "стосунках" з жирами варто тримати баланс: регулярно вживати їжу, що містить ненасичені жири (оливкову олію, авокадо, жирні сорти риби, горіхи тощо) – це корисно для серця. Водночас не варто шукати панацею у знежирених молочних продуктах. Загалом експерти наголошують на тому, що велике значення має не кількість, а якість жиру, який ми споживаємо.

Читайте також: Чи можна споживати скисле магазинне молоко: біолог дала відповідь.

Слід уникати вуглеводів, щоб бути здоровішим

Будь-який спосіб харчування, який передбачає відмову від цілої групи продуктів, позбавляє людину життєво необхідних речовин і не є корисним. Як і в прикладі з жирами, джерела вуглеводів можуть бути різними. Чипси, печиво і булки – це вуглеводи, але їхню кількість в раціоні варто обмежити, а краще – взагалі відмовитись. Водночас цільнозернові продукти, каші, бобові, овочі, фрукти, горіхи містять клітковину, вітаміни й мінерали – це їжа, від якої відмовлятися не варто.

Деякі продукти "чистять" організм або спалюють калорії

Організм людини не можна порівнювати з килимом. Ваші нирки, печінка і система травлення чудово справляються з «детоксом» організму і роблять це щодня. Жодні дієтичні добавки або харчові продукти не дають такого "чудодійного ефекту". До того ж жодна їжа не спалює жир і не прискорює процес схуднення.

Дізнайтеся також, чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.

Цікаві новини для вас:

Чи корисно приймати йод для профілактики дефіциту: лікарка попередила про ризик.

Як харчуватись взимку: дієтолог розповіла, які страви принесуть найбільшу користь.

Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров'я серця.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я