Тренд на здорове харчування набирає неабиякої популярності, однак в пошуках корисної інформації ми дуже часто набуваємо певних упереджень, які можуть бути шкідливими. У Міністерстві охорони здоров'я України назвали п'ять міфів про правильне харчування, які можуть спричинити формування неправильних харчових звичок.
Читайте також: Здорові перекуси і вода замість інших напоїв: яким має бути харчування школяра.
Замість білого цукру треба вживати мед
Мед, коричневий цукор, різноманітні рослинні підсолоджувачі й сиропи, а також фруктоза у соку та солодкій газованці не перестають бути вільним цукром, тож на них також варто зважати, розраховуючи денну норму споживання цукру.
Читайте також: Добова норма: скільки цукру споживати дітям та дорослим без шкоди здоров'ю.
Тільки люди з високим тиском та проблемами зі здоров'ям мають обмежити споживання солі
Обмеження кількості солі в раціоні – хороша практика для всіх. Високе споживання солі підвищує ризик розвитку гіпертонічної хвороби, інсульту, хвороб серця та нирок. Більшість надлишкової солі ми отримуємо з переробленими продуктами: хлібом, консервами, ковбасами, твердим сиром, солоними закусками, готовими соусами. Щоби цього уникнути, частіше готуйте з натуральних продуктів, приправляйте їжу травами та спеціями замість приправ, що містять у своєму складі сіль.
Краще надавати перевагу знежиреним продуктам
Жири не є абсолютним злом. Вони можуть бути корисними для нашого організму. Тож у "стосунках" з жирами варто тримати баланс: регулярно вживати їжу, що містить ненасичені жири (оливкову олію, авокадо, жирні сорти риби, горіхи тощо) – це корисно для серця. Водночас не варто шукати панацею у знежирених молочних продуктах. Загалом експерти наголошують на тому, що велике значення має не кількість, а якість жиру, який ми споживаємо.
Читайте також: Чи можна споживати скисле магазинне молоко: біолог дала відповідь.
Слід уникати вуглеводів, щоб бути здоровішим
Будь-який спосіб харчування, який передбачає відмову від цілої групи продуктів, позбавляє людину життєво необхідних речовин і не є корисним. Як і в прикладі з жирами, джерела вуглеводів можуть бути різними. Чипси, печиво і булки – це вуглеводи, але їхню кількість в раціоні варто обмежити, а краще – взагалі відмовитись. Водночас цільнозернові продукти, каші, бобові, овочі, фрукти, горіхи містять клітковину, вітаміни й мінерали – це їжа, від якої відмовлятися не варто.
Деякі продукти "чистять" організм або спалюють калорії
Організм людини не можна порівнювати з килимом. Ваші нирки, печінка і система травлення чудово справляються з «детоксом» організму і роблять це щодня. Жодні дієтичні добавки або харчові продукти не дають такого "чудодійного ефекту". До того ж жодна їжа не спалює жир і не прискорює процес схуднення.
Дізнайтеся також, чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.
Цікаві новини для вас:
Чи корисно приймати йод для профілактики дефіциту: лікарка попередила про ризик.
Як харчуватись взимку: дієтолог розповіла, які страви принесуть найбільшу користь.
Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров'я серця.