RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чи корисно приймати йод для профілактики дефіциту: лікар попередила про ризик

Про користь та дефіцит йоду в мережі можна знайти безліч інформації, як і про популярний метод застосування йодної сіточки. Про вплив цього елементу на організм розповіла ендокринолог Діна Крилова для платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

"Фокус уваги на нестачі цього важливого елемента сприяє тому, що на ринку з’являється все більше дієтичних добавок йоду. І так само збільшується попит на такі продукти, адже це дійсно легше приймати пігулку щодня, ніж планувати раціон, враховуючи всі можливі рекомендації. А особливо, коли йдеться про морепродукти", - пояснює експертка.

Читайте також: Чи правда сидіння на холодній поверхні викликає цистит: лікарка розвінчала міф.

Фото: berezhy-sebe.com

Прийом дієтичних добавок із йодом має як позитивний, так і негативний вплив

Надлишок йоду в організмі може мати такий самий негативний вплив, як і його дефіцит, оскільки надмірне споживання цього компоненту може призвести до дисфункції щитоподібної залози в людей старшого віку, новонароджених та тих, хто мають або мали раніше хвороби, асоційовані з щитоподібною залозою. А також може бути фактором ризику розвитку аутоімунних хвороб залози.

Є також йод-індукований гіпертиреоз – це стан, коли у зв’язку з прийманням високих доз йодовмісного препарату розвивається надмірна функція щитоподібної залози. Деякі дослідження вказують на зв’язок між цим станом і довгостроковими наслідками для серцево-судинної системи.

Джерелами надлишку можуть бути добавки йоду для запобігання дефіциту на популяційному рівні, дієта, вітаміни, ліки, контрастні засоби та місцеве застосування йоду.

Читайте на тему: Пахнуть "хімією", виділяють хлороводень: які ялинки можуть бути небезпечними для дому.

У яких випадках добавки з йодом будуть доречними

В окремих ситуаціях додаткове приймання йоду є необхідним. Це може знадобитися у разі лікування важкого гіпертиреозу перед операцією на щитоподібній залозі та як йодид калію після ядерної аварії. Жінкам, які зіштовхнулися з нестачею йоду під час вагітності та лактації, може знадобитися прийом пренатальних добавок.

Яку загрозу можуть становити добавки з йодом

"Проблема дієтичних добавок у тому, що на міжнародному рівні не існує дієвої регуляції таких препаратів, що ставить здоров’я споживача під загрозу. Італійське дослідження ринку БАДів із йодом показало, що маркування щодо концентрації йоду та його реальний вміст співпадають менше ніж у 50% протестованих препаратів. Причому в деяких добавках вміст йоду перевищував допустимий верхній рівень, - наголошує фахівець. - Висновок такий - для профілактики дефіциту йоду достатньо ввести в свій раціон йодовану сіль. Приймати додаткові препарати з йодом слід виключно за рекомендацією лікаря".

  • Раніше лікар назвав топ-8 способів полегшити наслідки хронічного стресу.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я