RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чи правда сидіння на холодній поверхні викликає цистит: лікарка розвінчала міф

Цистит (запалення сечового міхура) – досить поширене захворювання, яке супроводжується неприємними відчуттями. Існує поширена думка, що розвиток цього стану провокує сидіння на холодній поверхні, проте це не так. Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська для платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розвінчала поширений міф і розповіла, чому виникає цистит та які він має симптоми.

Читайте також: Норма чи проблема: лікар розповіла про нічні походи в туалет.

Фото: pexels.com

Симптоми циститу

  • дискомфорт, печіння, біль при сечовипусканні;
  • неприємні відчуття внизу живота над лобком;
  • підвищення температури;
  • зміна кольору сечі тощо.

За словами лікарки, просте сидіння на холодній поверхні не провокує розвиток циститу. Хоча значне переохолодження може стати поштовхом до розвитку патологічного процесу, якщо бактеріальна флора потрапила до сечовивідних шляхів.

Лікування циститу

Якщо скарги обмежуються дискомфортом внизу живота та болем при сечовипусканні, Дарина Дмитрієвська рекомендує пити багато води та, за необхідності, прийняти знеболювальне (парацетамол або ібупрофен). Симптоми мають зникнути за кілька днів.

Однак, якщо стан продовжує погіршуватися, з'являється лихоманка та наростає біль у попереку, слід звернутися до лікаря, який призначить оптимальну терапію.

Профілактика циститу

Щоб не допустити появи циститу, дотримуйтесь гігієни статевих шляхів. Інфекція любить починатися знизу і підніматися сечовивідними шляхами, тому слід запобігати її самому початку.

Дізнайтеся також, як відрізнити пневмонію від звичайного кашлю: ці ознаки треба знати.

Цікаві новини для вас:

Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров'я серця.

Пахнуть "хімією", виділяють хлороводень: які ялинки можуть бути небезпечні для дому.

Чому тріскаються п'яти і як правильно за ними доглядати в домашніх умовах.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я