RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Потреба у воді: лікар розповів, яка денна норма для дорослих і дітей

Більшість фахівців не втомлюються нагадувати про те, що важливо щодня випивати достатню кількість води, а також деякі з них розповідають про користь вживання рідини з додаванням лимону. Цього разу лікар-дієтолог Олег Швець пояснив, якою є денна норма для різних категорій людей - дорослих, дітей та вагітних.

"Правило споживання восьми склянок води на день є зручним нормативом, однак воно не базується на достатньо переконливих наукових доказах. Рекомендоване споживання ґрунтується на таких факторах, як стать, вік, рівень активності, особливі фізіологічні стани, наприклад, вагітність чи годування груддю", - зазначає експерт на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Чому виникають набряки: лікар назвала основні причини.

Фото: facebook

Денна норма для дорослих

Поточна рекомендація для людей віком від 19 років, за словами фахівця, буде становити приблизно 3,8 л для чоловіків і 2,8 л для жінок. Це стосується загального споживання рідини за день, включаючи все, що ви п’єте або з’їдаєте, й що містить воду, наприклад, фрукти чи овочі. Лише напоїв чоловіки мають споживати 13 склянок (об’ємом 200-240 мл), а жінки – 9 склянок.

Денна норма для дітей

Поради щодо цього питання для дітей будуть залежати від їхнього від віку:

  • від 4 до 8 років - 1,1 л на день, або 5 склянок.
  • 9-13 років - кількість збільшується до 1,6-1,8 л, або 7-8 склянок.
  • від 14 до 18 років - рекомендоване споживання води становить від 1,8 до 2,6 л, або від 8 до 11 склянок.

Денна норма для вагітних або жінок, що годують груддю

Вагітним жінкам будь-якого віку спеціаліст радить випивати 2,3 л, або 10 склянок води щодня. Жінкам, які годують груддю, може знадобитися збільшити загальне споживання води до 3 л, або 13 склянок.

У яких випадках варто пити більше води

Більша кількість рідини може знадобитися за наявності наступних факторів:

  • клімат або висота. Якщо ви живете в спекотному кліматі або на висоті понад 2,5 кілометри над рівнем моря.
  • Фізична активність. Якщо ви регулярно тренуєтеся, варто випивати від 480 до 570 мл води за 2-3 години до тренування. А також додатково 230 мл води безпосередньо перед і після тренування. Якщо тренування триває довше години, не забудьте випити ще води.
  • У випадку лихоманки, блювоти чи діареї, оскільки ваш організм втрачає більше рідини, ніж зазвичай. Лікар може порекомендувати напої з електролітами, щоб підтримувати їхній баланс.

Читайте на тему: Чи дійсно не можна займатися спортом при захворюваннях серця: кардіолог дала відповідь.

Для чого потрібна вода

Вода важлива для більшості процесів, які відбуваються в організмі протягом дня. Без достатньої кількості рідини організм та його органи не можуть нормально функціонувати. Питна вода підтримує температуру тіла в межах норми, змащує та амортизує суглоби, захищає хребет та інші тканини, допомагаючи виводити відходи через сечу, піт і дефекацію.

Вживання достатньої кількості води також позитивно впливає на зовнішній вигляд. Зокрема, шкіра є найбільшим органом вашого тіла, а коли ви п’єте багато води, то підтримуєте її здоров’я та забезпечуєте необхідний рівень зволоження.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я