RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чи правда, що червоне м'ясо пришвидшує старіння: дієтолог дала відповідь

Шкідлива їжа має негативний вплив на наш організм, про що не втомлюються наголошувати експерти. Більше того, певні види продуктів можуть пришвидшувати старіння, і дієтолог-нутриціолог Оксана Скиталінська пояснила, чи стосується це червоного м'яса.

Відповідь на це питання спеціалістка дала в рамках подкасту "Як це жити?" з ведучою Альоною Низовець. Так, експертка наголосила, що від червоного м'яса не варто відмовлятись повністю, але вживати його слід з розумом та обережністю. Фахівчиня озвучила рекомендації, яких потрібно дотримуватися.

Читайте також: Денну норму можна покрити харчуванням: які продукти містять селен.

Фото: unsplash.com

"Вживання червоного м'яса час від часу є корисним для людини. Особливо, якщо ми говоримо про жінку, яка має дефіцит заліза; людину з пониженим феритином; людей, які перенесли операції чи відновлюються після них, - говорить фахівець. - Але варто пам'ятати про те, що червоне м'ясо не слід вживати у великих кількостях. Дивимось на те, яке це м'ясо: якщо це продукт запечений, варений, тушкований чи у вигляді тефтельок - це одне. Але якщо це ковбаса, сосиски чи бекон - то це м'ясо перероблене, і воно, на жаль, шкідливе".

"Коли ви вживаєте перероблені м'ясні продукти, там є багато консервантів. Вони мають нітрит натрію, який в шлунку багатьох людей перетворюється на дуже шкідливий продукт, який називається нітрозамін першого а-класу, тобто той, який має високий потенційний канцерогенний ризик", - додає дієтолог. Вона радить обмежити вживання червоного м'яса кількістю 1 раз на тиждень чи навіть рідше.

Читайте на тему: Харчування для профілактики раку: лікар розповіла, що має бути у раціоні.

Що його нейтралізує?

Його нейтралізує вітамін С. Скиталінська радить під час вживання вищеперерахованих шкідливих продуктів додавати якусь зелень, також з’їсти апельсин, випити чай з шипшини чи будь-що, що містить вітамін С.

"Таким чином ви нейтралізуєте дію ось цієї речовини. Систематично їсти салямі чи подібну їжу, яка практично не містить клітковини, мало овочів, фруктів, кольорів - в майбутньому це негативно вплине на організм, - зазначає експертка. - Тому червоне м'ясо намагаємося їсти з розумом. Вживати його слід з овочами, мінімізуючи перероблене червоне м'ясо. Також можна маринувати його - це надзвичайно корисно".


  • У яких продуктах містяться вітаміни групи В: почитайте, що варто додати до раціону.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я