Селен міститься не лише в оселедці, але й в інших продуктах харчування. Про важливість цього мікроелементу та де його шукати ще, розповіли фахівці платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з лікарем-ендокринологом Діною Криловою.
Читайте також: Відновлювач тіла: дієтолог розповіла, чому корисно їсти страви з печінки.
В яких продуктах шукати селен
Найбагатшими джерелами мікроелемента є бразильські горіхи, морепродукти та м’ясні субпродукти. Також його багато у м’ясі, птиці, яйцях, злаках та молочних продуктах.
"Денна норма селену для жінок і чоловіків становить від 15 до 70 мкг та залежить від віку та інших факторів. І покрити цю норму можливо шляхом збалансованого та різноманітного харчування, - зазначається у джерелі. - Здорове харчування дійсно вирішує велику частину запитів організму людини.
Проте деякі люди можуть мати підвищені ризики серйозного дефіциту селену, за якого лікар/ка призначають приймати його добавки. Наприклад, люди, які мають збіднену на мікроелемент дієту, проходять діаліз при нирковій недостатності, люди, які живуть із ВІЛ/СНІД та інші".
Експерти пояснюють, що селен потрібен для активації ферментів, які відповідають за процеси захисту клітин від вільних радикалів (антиоксидантний захист). Справа у тому, що в ході різноманітних реакцій в організмі, яких відбувається тисячі щомиті, виділяються вільні радикали - активні елементи, які здатні пошкоджувати клітини. Якщо їх забагато, а ефективний захист проти них не працює, розвивається запалення.
Читайте на тему: Джерело вітамінів і захист від хвороб: дієтолог здивував фактами про користь гірчиці.
Окрім того, дані, отримані на підставі систематичного огляду досліджень, не підтверджують необхідність додаткового приймання селену понад рекомендовану норму (з раціону), оскільки це не має підтвердженого впливу на імунну функцію людини.
- Містить рідкісний елемент: також почитайте про те, чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати.