RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Харчування для профілактики раку: лікар розповіла, що має бути у раціоні

Харчування відіграє ключову роль у профілактиці онкохвороб і може суттєво вплинути на ризик розвитку раку. Лікар-дієтолог Оксана Скіталінська розповіла, як харчуватися, аби мінімізувати ймовірність ракових захворювань та підтримати загальне здоров'я.

Читайте також: Навіть невелика кількість: лікарі розповіли про вплив алкоголю на розвиток раку.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Вживайте рослинну їжу

Додайте до раціону зелень, бобові продукти, хрестоцвіті (капустяні) овочі, гриби, ягоди.

Мінімізуйте вживання обробленого м'яса

Дієтолог радить обмежити вживання ковбас, сосисок і бекону, адже оброблене м'ясо підвищує ризик раку шлунка та колоректального раку.

Підтримуйте здорову вагу

Надмірна вага та ожиріння суттєво підвищують ризик розвитку раку молочної залози, товстої кишки, ендометрію, нирок та стравоходу.

Мінімізуйте алкогольні напої

Вживання алкоголю підвищує ризик захворіти на рак ротової порожнини, горлянки, гортані, стравоходу, печінки, товстої кишки та молочної залози.

Вибирайте здорові жири

Додайте до раціону горіхи, насіння і жирну рибу. Оливкова та соняшникова нерафіновані олії – 1-2 столові ложки на день. Також корисне свіже сало (не копчене, не смажене, не варене) у дуже малих кількостях – розміром з мізинець. Його краще вживати під час сніданку.

Достатньо клітковини

Продуки багаті на клітковину (цілі зерна, бобові, гриби, фрукти, овочі, ягоди, насіння льону, висівки) захищають від раку товстої кишки та інших видів раку травної системи.

З обережністю вживайте харчові добавки

За словами лікаря, хоча деякі харчові добавки можуть бути корисними для заповнення прогалин у харчуванні, високі дози деяких речовин можуть бути шкідливими і навіть збільшувати ризик раку.

Дотримуйтесь принципів Середземноморської дієти

Вживайте традиційні українські продукти: квашені овочі, зелень, ягоди, пряні трави.

Готуйте здорову їжу

Смаження, гриль до обвуглювання небезпечні для здоров'я. Для приготування страв вибирайте варіння, тушіння і запікання.

Фото: unsplash.com

Дізнайтеся також, чи існує зв'язок між раком легень і курінням: правда та міфи про небезпечне упередження.

Цікаві новини для вас:

Профілактика раку шкіри: як правильно вибрати сонцезахисний крем.

Мамолог пояснив, як носіння бюстгальтера впливає на здоров'я та форму грудей.

Які обстеження слід пройти жінкам та чоловікам для профілактики онкологічних захворювань.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я