RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чи існує зв'язок між раком легень і курінням: правда і міфи про небезпечне упередження

Існує небезпечне упередження, що зв'язок раку легень і куріння не такий вже й серйозний. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спростували цей міф та розповіли, до яких наслідків може призвести ця шкідлива звичка.

"Дійсно, рак легень може розвинутись у людини, яка ніколи не тримала цигарку в руках. Проте ймовірність такого розвитку подій - 10% серед чоловіків та 16% серед жінок, яким діагностували рак легень. У цей час від 84% до 90% випадків онкозахворювання стаються з людьми, які мають стаж курців", - розповіли експерти, посилаючись на дані Американського товариства раку.

Читайте також: Навіть невелика кількість: лікарі розповіли про вплив алкоголю на розвиток раку.

Фото: unsplash.com

Щодо України, то 70% пацієнтів, які мають рак легень – люди зі стажем куріння від 1 до 10 років. Такі дані опубліковані у Національному інституті раку.

"Людина, яка курить, має в 30 разів (!) більший ризик захворіти на рак легень у порівнянні з тими, хто не курить. Ризик збільшується разом зі стажем куріння та кількістю цигарок на день", - наголосили фахівці.

Ба більше, куріння може спричинити не лише рак легень, а й інші види онкологічних захворювань: рак підшлункової залози, ротової порожнини, печінки, носоглотки, гортані, стравоходу і навіть шийки матки та яєчників.

Експерти нагадали, що куріння шкодить здоров'ю, і ніколи не пізно позбавитися цієї звички, щоб зменшити ризики розвитку страшної хвороби.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Раніше лікарі назвали 8 простих кроків, щоб кинути курити.

Цікаві новини для вас:

Лікар розповіла, як часто потрібно робити гінекологічне УЗД, якщо немає скарг.

Як передається гепатит А і що зробити, щоб уберегтися від цього захворювання.

Чи дійсно не можна займатися спортом при захворюваннях серця: кардіолог відповіла.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я