RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Що змінити в поведінці, щоб менше хотілося курити: 7 простих порад

У тютюновому димі міститься понад 7000 хімічних сполук, серед яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 – канцерогенними. Тим, хто кидає курити, Центр громадського здоров'я України порекомендував вивчити сайт "Я кидаю курити!" - він пропонує курцям корисні поради для подолання залежності.

У свідомості багатьох людей куріння пов'язане з повсякденними звичками, зокрема і приємними - розслабленням за чашкою кави, спілкуванням з друзями, задушевними розмовами. Але всі ці дії можна виконувати і без цигарок. Ось як можна скоригувати свою поведінку, щоб менше хотілося курити.

Фото: Getty Images

також: Чи правда кальян безпечніше цигарок: лікар розвінчав популярний міф.

Куріння + кава

Якщо смак та аромат кави у вас міцно пов'язані з цигарками, напій можна тимчасово замінити. Серед корисних альтернатив – чай, склянка соку, вода, свіже яблуко. Це хороші варіанти, які відвернуть бажання курити.

Куріння після їжі

Після їжі слід уникати місця, де ви зазвичай курите. Замість того, щоб виходити на балкон чи ганок, можна зайняти себе іншою "невідкладною" справою: помити посуд чи зробити щось по господарству.

Куріння під час спілкування

Розривати контакти з друзями і колегами, що палять, не обов'язково, але поки вам особливо сильно хочеться курити, спілкування краще тимчасово обмежити. Попросіть їх не кликати вас із собою в курилку, утримайтеся від посиденьок, особливо тих, що супроводжуються вживанням алкоголю.

Читайте також: Лікар назвала 5 корисних звичок, які допоможуть покращити сон.

Куріння під час робочої перерви

Якщо куріння було вашим способом перепочити на роботі, замініть цю звичку на корисну альтернативу. Не зайвим буде випити чаю, сходити на коротку прогулянку, поспілкуватися з колегами, що не курять.

Куріння під час перегляду телепередач

Цю поведінкову залежність можна послабити, якщо чимось зайняти руки та рот під час перегляду ТБ. Можна використовувати антистрес-іграшку, потримати в роті зубочистку, з'їсти соковите яблуко.

Куріння за кермом

Водіям відволіктися від згубної пристрасті допоможе ретельне прибирання в машині. Потрібно викинути всі запальнички та попільнички, позбутися запаху цигарок та всього, що асоціюється з курінням. Переключити думки допоможе музика чи радіо.

Куріння під час телефонних розмов

Таку звичку можна послабити, якщо чимось зайняти руки під час розмови. Також ви можете ходити з трубкою в руках замість того, щоб сідати на лавочку або в крісло з сигаретою.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я