RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Складіть детальний план: лікарі назвали 8 простих кроків, які допоможуть кинути курити

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, в Україні щороку близько 130 тис. людей помирають від причин, пов'язаних з курінням. Серед них - серцево-судинні та онкологічні захворювання, ризик яких можна скоротити, якщо кинути курити. Одним із ефективних методів боротьби з тютюновою залежністю лікарі назвали складання детального плану. Він включає 8 кроків, які допоможуть досягти бажаного результату.

Читайте також: Як зберегти судини здоровими у будь-якому віці: фахівці поділилися порадами.

Фото: Getty Images

Крок 1. Виберіть дату

Хтось різко кидає курити за один день, а комусь для цього потрібно підготуватися. Головне - не відкладати рішення у довгу скриньку. Виберіть дату в найближчі два тижні, і в цей день відмовтеся від куріння.

Крок 2. Розкажіть оточуючим про своє рішення

Щоб друзі та близькі не "спокушали" вас запрошенням покурити, розкажіть їм про своє рішення. Підтримка з їхнього боку зміцнить мотивацію. Також ви можете кинути курити разом, підтримувати одне одного та ділитися результатами.

Крок 3. Запишіть причини, чому хочете кинути курити

Дуже важливо підтримувати свою мотивацію кинути палити вагомими причинами. Це може бути погане самопочуття після сигарет, великі витрати на їхню купівлю або інші аргументи. Запишіть свої мотиватори і час від часу повторюйте їх, щоб себе підтримати.

Читайте також: Це не міф: лікар пояснив, чому чоловікам не варто носити вузькі джинси.

Крок 4. Запишіть ситуації, коли зазвичай курите, намагайтеся їх уникати

Кожна людина, яка курить, має свої звичні ситуації та місця для куріння. Хтось робить це разом із кавою, хтось – після вживання алкоголю, а хтось – під час розмов по телефону. Спочатку, коли нікотинова залежність все ще дуже сильна, намагайтеся уникати таких ситуацій.

Крок 5. Будьте готові до сильного бажання закурити

Більшість тих, хто кидає курити, час від часу потрапляє в ситуацію, коли бажання зробити затяжку стає дуже сильним. Будьте готові до такого розвитку подій і продумайте, як ви справлятиметеся зі спокусою. Головне – відволікти себе, знайти швидку альтернативу. Це можуть бути дихальні вправи, склянка води або соку, кілька віджимань від підлоги, антистрес-іграшки, які займають ваші руки.

Крок 6. Приберіть усе, що нагадує вам про куріння

Попільничка на підвіконні, розсип запальничок на балконі та інші нагадування про куріння повинні зникнути з вашого життя. Там, де раніше лежали ваші сигарети, покладіть нікотинові або звичайні жуйки, які можна взяти у разі сильного бажання закурити. Також ви можете випрати весь одяг та почистити салон авто, щоб вони не пахли тютюновим димом.

Читайте також: Як покращити свій стан під час зимової нестачі сонячного світла.

Крок 7. Нагороджуйте себе за досягнення

Щоб відмова від куріння супроводжувалася позитивними емоціями, придумайте собі приємні призи за день, тиждень, місяць без сигарет. Крім того, ви можете підрахувати, скільки грошей щомісяця витрачали на цигарки, і використати цю суму для того, щоб побалувати себе.

Крок 8. Звертайтесь за допомогою

Не у вісх виходить кинути палити з першого разу і без сторонньої допомоги. На щастя, зараз у цьому можуть допомогти мобільні застосунки, консультації з лікарями чи психологами, книги з самодопомоги, групові заняття та інші способи.

Якщо ж ви дали слабину і закурили, не лайте себе і не відмовляйтеся від задуманого. Можливо, не з першого разу, але у вас обов'язково вийде кинути палити.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я