RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чи потрібно людям із засмаглою шкірою наносити сонцезахисний засіб: відповідь експертів

Під час перебування на сонці варто пам’ятати про основні правила безпеки, аби уникнути небажаних наслідків, у числі яких можуть бути і алергія, і меланома. Захистити себе можна завдяки дотриманню простих рекомендацій, і основна із них – використання сонцезахисту. Експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіли, чи потрібні такі засоби людям із засмаглою шкірою.

"Усі ми чули на уроках біології, що темний колір шкіри еволюційно виник як адаптація до ультрафіолету в екваторіальних широтах. Це дійсно так. Проте це зовсім не означає, що люди з темними відтінками шкіри не потребують захисту від сонячних променів і стовідсотково захищені від загрозливих наслідків, як-от раку шкіри", - зазначається у джерелі.

Читайте також: Як огірки впливають на шкіру і чи корисно прикладати їх до очей.

Фото: Getty Images

Що робить шкіру темнішою

За колір шкіри, а також волосся та очей, відповідає пігмент меланін. Чим темніша шкіра, тим більше там меланіну. Частково він може захистити клітини від згубного впливу ультрафіолету, проте цей ефект зовсім незначний.

Як пояснюють фахівці, меланома та інші загрозливі стани в людей зі світлою шкірою проявляються більш помітно, а от у випадку темнішої шкіри на розпізнавання та діагностику хвороби може піти багато часу. Таким чином лікування може відкладатись до тієї стадії розвитку хвороби, коли впоратися стає дуже важко.

Читайте на тему: Як правильно засмагати, щоб уберегтися від раку шкіри: поради експертів.

Як обрати сонцезахисний крем

Ці засоби поділяються на дві категорії: на фізичних фільтрах і на хімічних. На фізичних фільтрах креми більш щільні по текстурі, часто вибілюють шкіру, тому що там є ті компоненти, які створюють певний "екран" на шкірі, і вони відбивають сонячні промені, тому вони більш важкі. Однак після нанесення такі засоби починають діяти одразу.

"Коли ви на відпочинку, краще надавати перевагу ось таким видам засобів. Окрім того, вони вважаються більш безпечними, тому що вони менше подразнюють шкіру - за рахунок того, що не поглинаються, а лежать на шкірі "екраном", - розповідала дерматолог Наталія Ільчук.

У той час креми на хімічних фільтрах працюють інакшим чином: вони поглинаються шкірою і перетворюють ультрафіолетові промені. За текстурою вони більш приємні, менш комедогенні, більш легкі, не вибілюють шкіру, добре контактують з макіяжем. Такі види засобів чудово підходять для регулярного використання, проте їх слід наносити за 20-30 хв до виходу з дому.

Фото: berezhy-sebe.com

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я