Завдяки збалансованому харчуванню можна отримати безліч вітамінів, адже їхній дефіцит може призвести до різних захворювань. Експерти Платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіли, в яких продуктах містяться вітаміни групи В.

Читайте також: Для чого потрібен магній: дієтолог розповіла про користь мінералу для організму.

Фото: unsplash.com

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Вітаміни групи В утворюють 8 вітамінів, а саме:

  1. В1 (тіамін);
  2. В2 (рибофлавін);
  3. В3 (ніацин);
  4. B5 (пантотенова кислота);
  5. В6 (піридоксин);
  6. В7 (біотин);
  7. В9 (фолієва кислота);
  8. В12 (кобаламін).

Дефіцити трьох вітамінів з цієї групи (В9, В6 и В12) можуть призводити до серйозних наслідків, тому важливо збагатити раціон продуктами, в яких вони містяться.

Фолієва кислота (вітамін В9)

  • броколі;
  • бобові;
  • арахіс;
  • соняшникове насіння;
  • яйця;
  • печінка;
  • свіжі фрукти тощо.

Вітамін В6 (піридоксин)

  • лосось;
  • тунець;
  • нут;
  • м’ясо птиці;
  • банани;
  • яловича печінка.

Вітамін В12

  • продукти тваринного походження;
  • збагачені вітаміном неактивні дріжджі;
  • збагачені соєве чи рисове молоко;
  • збагачені пластівці тощо.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Дізнайтеся також, чи існує весняний авітаміноз: правда і міфи про сезонний діагноз.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Цікаві новини для вас:

Як харчуватися на роботі, щоб не нашкодити здоров'ю: поради дієтолога.

Захищають від старіння та хвороб: дієтолог назвала корисні властивості грибів.

Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.