Завдяки збалансованому харчуванню можна отримати безліч вітамінів, адже їхній дефіцит може призвести до різних захворювань. Експерти Платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіли, в яких продуктах містяться вітаміни групи В.
Читайте також: Для чого потрібен магній: дієтолог розповіла про користь мінералу для організму.
Вітаміни групи В утворюють 8 вітамінів, а саме:
- В1 (тіамін);
- В2 (рибофлавін);
- В3 (ніацин);
- B5 (пантотенова кислота);
- В6 (піридоксин);
- В7 (біотин);
- В9 (фолієва кислота);
- В12 (кобаламін).
Дефіцити трьох вітамінів з цієї групи (В9, В6 и В12) можуть призводити до серйозних наслідків, тому важливо збагатити раціон продуктами, в яких вони містяться.
Фолієва кислота (вітамін В9)
- броколі;
- бобові;
- арахіс;
- соняшникове насіння;
- яйця;
- печінка;
- свіжі фрукти тощо.
Вітамін В6 (піридоксин)
- лосось;
- тунець;
- нут;
- м’ясо птиці;
- банани;
- яловича печінка.
Вітамін В12
- продукти тваринного походження;
- збагачені вітаміном неактивні дріжджі;
- збагачені соєве чи рисове молоко;
- збагачені пластівці тощо.
Дізнайтеся також, чи існує весняний авітаміноз: правда і міфи про сезонний діагноз.
Цікаві новини для вас:
Як харчуватися на роботі, щоб не нашкодити здоров'ю: поради дієтолога.
Захищають від старіння та хвороб: дієтолог назвала корисні властивості грибів.
Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.