Дієтологи часто розповідають про користь тих чи інших продуктів і як вони впливають на організм. Наприклад, яйця сприяють поліпшенню імунітету і допомагають боротися з інфекціями та стресами, а печінку називають "відновлювачем тіла". Дієтолог Оксана Скиталінська нагадала про ще один корисний продукт - гриби.
Читайте також: Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.
"Коли ми говоримо про здорове харчування, часто згадуємо два слова "збалансованість" та "різноманітність". Гриби якраз і вписуються в ці дві рекомендації -- це рослинні білки, які і смачні, і можуть доповнювати, і урізноманітнюватви здоровий раціон. Окрім цього в них є чимало інших, достоїнств", - розповіла лікарка.
Користь грибів
Гриби корисні для імунної системи. У грибах містяться міконутріенти - унікальні речовини, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл.
Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені у лісових грибах, але й печериці також ними наділені. Дієтолог радить вживати гриби хоча б раз на тиждень.
Захищають від старіння та хвороб.
А ще гриби містять дуже цінну амінокислоту – ерготіонеїн. Коли ми їмо гриби, ця речовина переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше страждають від оксидантного стресу – кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування.
Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.
Захищають від атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) та ожиріння взагалі.
Трегалоза, яка міститься в грибах, також допомагає і при схудненні схуднути, тому цей продукт часто використовують люди, які прагнуть схуднути. А ще трегалоза уповільнює старіння шкіри, судин та кришталика ока.
Гриби мають антидепресантні властивості. Відбувається це за рахунок псилоцибіну, який стимулює синтез серотоніну в мозку, а його баланс робить життя щасливішим.
Захищають від "запаху старості". У людей після 40 років з'являється специфічний запах тіла, характерний для людей похилого віку. Це повёязано зі зміною мікрофлори шкіри. Його не можна перебити ані милом, ані дезодорантом, а от гриби можуть сповільнити цей процес.
Раніше дієтолог здивував фактами користі гірчиці.
Цікаві новини для вас:
Кава, горіхи, виноград: лікар назвав продукти та напої для здоров'я печінки.
Як харчуватися, щоб запобігти остеопорозу: поради для зміцнення кісток.
Дієтолог порадив здорову альтернативу цукеркам: чим їх замінити.