Здорове харчування має певні принципи, і вживання фастфуду чи іншої шкідливої їжі сюди точно не входить. Нутриціолог Яна Стрєльцова у розмові з Ангеліною Усановою розповіла про те, у яких випадках можна вживати "заборонені" продукти.
Читайте також: Як харчуватися на роботі, щоб не нашкодити здоров'ю: поради дієтолога.
"Спочатку ти себе змушуєш, а потім ти починаєш любити те, що ти їси. Можна піти іншим шляхом. Не треба себе обмежувати, треба змінити основу, базу раціону, а те, що ти любиш, залишити як винагороду, - пояснює експертка у подкасті Усанової "Про зовнішню і внутрішню красу жінки". - Не треба відмовлятися назавжди".
За словами фахівця, якщо ви хочете з'їсти шматочок тортика чи іншого улюбленого смаколика, з'їжте - за умови, що 80% вашого раціону були класними, збалансованими і чистими.
"Я таке правило використовую з дітьми. Вони можуть їсти піцу чи інші фастфуди, але весь тиждень я контролюю їхнє харчування. А вже на вихідні: будь ласка, їжте те, що хочете. Бо те, що вони з'їли, воно не нашкодить тій основі, яка вже є".
Читайте на тему: Захищають від старіння і хвороб: дієтолог назвала корисні властивості грибів.
Перші кроки до здорового харчування
"Треба навчитися розбиратися у продуктах - це як своєрідна продуктова абетка. На мою думку, нас повинні навчати цьому ще в школі. Потім ти вже вчишся обирати ці продукти у магазині, обирати найкраще із того, що пропонують. Потім ти вчишся із цих продуктів робити базу, яку можна використовувати в домашніх умовах, - додає спеціалістка. - Далі з цієї бази робиш конструктор - таким чином, щоб можна було зібрати собі тарілку за 5 хвилин. Особливо це важливо у випадках, коли потрібно щось взяти з собою, коли ти запізнюєшся чи коли приїхав пізно додому, і треба приготувати вечерю. Це практика і досвід, просто треба вчитися".
- Також почитайте поради дієтолога про те, як готувати продукти, щоб зберегти максимум користі.