RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Чи допомагає парення ніг знизити тиск: правда і міфи про поширений метод

Для зниження тиску можна використовувати різні методи: починаючи від вживання певних продуктів і закінчуючи застосуванням народних методів. Цього разу лікар-кардіолог Ілона Бегларян спільно з платформою доказової інформації "Бережи себе" пояснили, чи можна досягнути зниження тиску за допомогою парення ніг.

Так, у джерелі зазначається, що 17 травня у світі відзначають День обізнаності про гіпертонію, а тому ця тема якраз є актуальною.

Читайте також: Кардіолог назвала 4 корисні звички, які підтримують здоров’я серця.

Фото: Getty Images

"У нашому суспільстві досі панує думка, що високий тиск час від часу - це щось дуже поширене, а тому - не потребує особливої уваги. Особливо коли під рукою є "перевірені" роками народні методи, пігулки, які приймає бабуся, і їй це допомагає, сімейна історія ("у нас у родині в усіх високий тиск, що ж уже поробиш") тощо. Проте варто пам’ятати, що підвищення тиску, а надто регулярне, - це серйозний медичний стан, який може перерости в критичні проблеми зі сторони серця та судин, якщо ставитись до цього з недбальством", - пишуть експерти.

За словами фахівців, парення ніг справді може допомогти у боротьбі з тиском, проте є певний нюанс. Під час цього процесу периферичні дрібні судини розширюються і артеріальний тиск тимчасово знижується. Але, як наголошують спеціалісти, одна справа, таким чином знімати набряк носа при ГРВІ, і зовсім інша - впливати на серйозні кардіологічні стани. Тому доводити вплив парення ніг на зниження тиску не слід, адже такий ефект якщо і протримається, то недовго.

Читайте на тему: Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні і шкідливі продукти.

"Сучасна доказова медицина може запропонувати безпечніші та набагато ефективніші методи. А знімаючи симптоми на деякий час паренням ніг, ти лише запускаєш проблему. У наш час доступний міжнародний досвід, наявні препарати, які можна підібрати індивідуально за кардіологічними параметрами пацієнта/ки: артеріальним тиском, частотою скорочень та ритмом серця, показниками ЕКГ та Ехо-КГ та іншими специфічними дослідженнями", - пояснює Бегларян.

Від гіпертензії немає "магічної пігулки", кажуть фахівці. У деяких випадках ефективнішим за ліки може бути рішення відкоригувати стиль життя. Наприклад, змінити раціон харчування та додати більше фізичної активності, і тоді можна буде помітити приємні зміни вже через кілька тижнів.

"Іноді може знадобитись і більше часу. Головне - не ігноруй проблему та вчасно звертайся по кваліфіковану допомогу, аби запобігти серйозним наслідкам", - підсумовують експерти.

Фото: t.me/berezhy_sebe

  • Також почитайте про те, що таке глютен і чи потрібно всім переходити на безглютенову дієту.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я