RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Не 21 день: скільки часу потрібно для формування корисних звичок

Корисні звички сприяють психологічній стійкості, а тому вони так важливі для нас, особливо в період війни. Існує поширена думка, що нова звичка формується за двадцять один день, проте це не так. Американська психіатриня, докторка медичних наук зі Стенфорду Анна Лембке для МОЗ України розвінчала цей міф та розповіла, скільки насправді потрібно часу, щоб сформувати корисну звичку.

Читайте також: Як зменшити стрес і тривогу: прості звички, які покращують життя.

Фото: Getty Images

Що таке звичка

За визначенням американської психологічної асоціації, звичка – це засвоєна поведінка або автоматична послідовність дій, яка з часом стала рефлекторною та незалежною від мотиваційного чи когнітивного впливу. Тобто це дії, які ми виконуємо з незначним або взагалі без свідомого наміру.

Поступове впровадження нових корисних звичок і відмова від шкідливих тренують нашу спроможність витримувати дискомфорт, жити згідно з власними цінностями та підвищують психологічну стійкість.

Скільки потрібно часу для формування звичок

За словам Лембке, формування звички за 21 день - це міф. Науковці Лондона кажуть, що реалістичний термін впровадження нової звички – приблизно десять тижнів. Згідно з іншим дослідженням, нові звички можна довести до автоматизму за проміжок від 18 до 254 днів, у середньому – за 66 днів.

Психіатриня наголошує, що для формування нової звички вольового бажання та яскравої мети недостатньо. Нам потрібно прожити дискомфортний тривалий період перед тим, як нова корисна діяльність стане звичкою.

Дізнайтеся також, як покращити настрій: перевірений спосіб отримати "гормони щастя".

Цікаві новини для вас:

Як покращити сон: експерт порадила відмовитися від однієї поширеної звички.

Складіть детальний план: лікарі назвали 8 простих кроків, які допоможуть кинути курити.

Що таке ультраоброблена їжа і чому її вважають такою шкідливою для здоров'я.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я