RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як не переїдати за новорічним столом: топ-7 правил харчування під час свят

На новорічні свята люди зазвичай готують улюблені страви, після чого сповна насолоджуються їхнім приємним смаком. Проте все ж не слід забувати, що застілля - не привід переїдати і в результаті цього мати погане самопочуття. Спеціалісти з Центру громадського здоров'я МОЗ України поділилися порадами щодо споживання святкових страв: експерти розповіли, як уникнути переїдання та про які основні правила варто пам'ятати. Відповідна публікація з'явилася на офіційному сайті Центру.

"Переїдання призводить до того, що ваш шлунок розширюється й починає тиснути на інші органи; органи починають працювати інтенсивніше, виділяються додаткові ферменти й гормони; метаболізм прискорюється, адже організм намагається спалити більше калорій, - ви починаєте пітніти, іноді навіть можете відчувати запаморочення", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Тренер назвав прості способи зберегти фігуру під час зимових свят.

Фото: unsplash.com

Поради, які допоможуть не переїдати

  • Не слід не їсти цілий день перед застіллям, а після споживати багато страв за один раз. Краще харчуйтесь упродовж дня, а напередодні святкової вечері оберіть здоровий перекус (фрукти, йогурт чи зварені вівсяні пластівці).
  • Наповніть святковий стіл здоровими стравами: використовуйте рецепти на основі овочів, цільнозернових продуктів, обирайте нежирне м'ясо птиці або рибу; салати заправляйте рослинними оліями (оливковою, соняшниковою тощо).
  • Обмежте споживання оброблених продуктів, у складі яких міститься багато жиру, солі та цукру. Всесвітня організація охорони здоров'я радить дорослим споживати не більше 5 г солі на день (неповна чайна ложка). За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі
  • Добова доза цукру - до 10 чайних ложок. Краще замінити цукерки, шоколад та інші солодощі фруктами та ягодами.
  • Не відволікайтеся під час застіль: телевізор для фону заважає в повній мірі насолодитися їжею, відчути її смак та зрозуміти, що ви справді наїлися

Читайте на тему: Чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.

Фото: unsplash.com

  • Пийте достатню кількість води, аби запобігти зневодненню. Також краще віддавати перевагу напоям без цукру, і пам'ятайте, що алкогольні напої є достатньо калорійними. ВООЗ нагадує, що безпечної дози алкоголю не існує.
  • Більше рухайтеся: це може бути сімейна прогулянка, гра в сніжки, танці, пробіжка з домашнім улюбленцем чи будь-яка інша активність, яка буде вам до смаку, - це не лише користь для організму, але й спосіб покращити настрій.

Яка їжа допоможе полегшити похмілля: раніше експерт порадила корисні продукти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я