Для того, щоб завдати мінімального "удару" по печінці під час новорічних застіль і якнайшвидше відновитися, потрібно правильно харчуватися і не зловживати алкоголем.
Про це в інтерв'ю "Вежа" розповіла лікар-гастроентеролог Лікувально-діагностичного центру "Меділюкс" Наталія Грицун.
Якщо ж ви вирішили відзначити Новий рік із випивкою та шкідливою їжею, то ви повинні дотримуватися чотирьох правил, каже лікар.
"Перша порада - ні в якому разі не вживати алкоголь на голодний шлунок. За годину-півтори до застілля з'їжте невеликий бутерброд з вершковим маслом, шматочок сиру або відвареного м'яса. Ще краще кілька годин з'їсти гречану або вівсяну кашу. Це завадить швидкому всмоктування алкоголю. Від "удару" добре захищає салат із морської капусти. На крайній випадок можна випити склянку чистої води або компоту із сухофруктів", - сказала вона.
Друга порада – не змішувати алкоголь. Особливо шкідливо змішувати шипучі вина із міцним алкоголем, наприклад, горілкою.
Третя рада - пийте повільно. Після кожного випитого келиха намагайтеся робити паузу. Якщо за столом вам захотілося випити рідини, пийте чисту воду або компот, не запивайте алкогольні газовані напої.
Четверта порада – відмовтеся від похмілля. Вранці вам допоможуть кисломолочні продукти (кефір або ряжанка), чиста вода або компот із сухофруктів. Все це допоможе підтримати печінку. Також допоможуть гарячий чай та кава.
Нагадаємо, лікар дав поради, що краще їсти і пити в святкову ніч Нового 2022 року.